Morcovii fierţi catifelează pielea
Tipul alimentelor pe care le puneţi în farfurie nu ar trebui să fie singurul lucru care vă preocupă. Felul în care le preparaţi şi le combinaţi poate să influenţeze sănătatea. Iată câteva sfaturi practice care vă ajută să oferiţi o savoare specială preparatelor.
Fierbeţi morcovii. Evitaţi să îi preparaţi folosind aparatele cu aburi.
Cercetătorii italieni au descoperit că morcovii fierţi, în comparaţie cu cei cruzi şi cei preparaţi la aburi, conţin cea mai mare concentraţie de carotenoizi - antioxidanţi pe care organismul îi foloseşte pentru a sintetiza vitamina A, importantă pentru creştere, reproducere, imunitate, sănătatea pielii, a ochilor şi a părului.
Nu gătiţi cu ulei de măsline. Acesta este bogat în grăsimi omega-6, care blochează reacţia organismului faţă de inflamaţiile ce apar în cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace şi artrita.
Atenţie, însă. Nu trebuie folosit la gătit. Când uleiul ajunge la temperaturi înalte, compoziţia lui chimică este alterată şi produce mai mulţi radicali liberi - molecule dăunătoare care pot distruge celulele.
Din acest motiv, uleiul de măsline nu este indicat în prepararea alimentelor la temperaturi înalte. Folosiţi-l doar pentru salate şi sosuri reci.
Porumbul dulce, mai bun la cutie. Porumbul dulce ar trebui să se regăsească pe lista celor cinci alimente zilnice obligatorii în dieta dumneavoastră.
Cercetătorii afirmă că tratamentul termic folosit pentru procesarea porumbului din conserve creşte cantitatea de antioxidanţi din acest aliment cu până la 44%.
Antioxidanţii contribuie la anihilarea radicalilor liberi din organism astfel scade riscul de apariţie a unor boli, precum maladiile cardiace şi cancerul.
Preparaţi ceaiul cel puţin un minut. Ceaiul conţine polifenoli, antioxidanţi care protejează celulele inimii.
Polifenolii sunt eliberaţi doar atunci când ceaiul este încălzit şi au nevoie de 1-4 minute pentru a fi eliberaţi în apa fierbinte.