Morcovul te fereşte de infecţii

Serialul dedicat „alimentelor-medicament" continuă astăzi cu un nou episod. Dr. farm. Ovidiu Bojor ne recomandă morcovul, folosit iniţial ca plantă medicinală şi abia apoi în alimentaţie.
Cele mai recente cercetări asupra sucurilor de legume şi fructe au adus morcovul în postura de vedetă. Specialiştii recomandă consumarea sucului de morcov fie singur, fie amestecat cu alte sucuri din plante. Mai mult, unii cercetători susţin că acest suc are proprietatea de a preveni cancerul. Indicaţia este să nu curăţaţi morcovii, ci să-i spălaţi foarte bine înainte de prepararea sucului.
Iată care sunt indicaţiile terapeutice ale acestui veritabil aliment-medicament: Morcovul este considerat un remediu de bază în numeroase afecţiuni ale aparatului digestiv: acţionează în stările inflamatorii gastro-intestinale; reglează tranzitul intestinal, atât în constipaţie cât şi în diaree, fiind unanim apreciat în tratamentul dispepsiilor acute şi al diareei la sugari; este recomandat în gastritele hiperacide, ulcerele gastroduodenale, chiar cu hemoragii.
Această rădăcinoasă este recomandată în tratamentul tuturor afecţiunilor hepatice, fiind un vechi remediu al medicinii tradiţionale în icter.
Cu o puternică acţiune diuretică, morcovul poate determina chiar dublarea volumului de urină şi, ceea ce este mai important, şi eliminarea masivă de acid uric, fiind astfel recomandat în litiaza urică, dar şi în alte forme de diateze urice (reumatism, gută, artritism).
Prin conţinutul său de vitamine, în special A, B1, B2, C şi K, morcovul este un excelent vitaminizant, având ca efecte accelerarea creşterii la copii, mărirea rezistenţei la infecţii, păstrarea rezistenţei epiteliilor, mărirea acuităţii vizuale.
Ajutând la regenerarea globulelor roşii, este şi un remediu pentru anemii (la copii, convalescenţi). De asemenea, poate fi utilizat de mamele care alăptează pentru mărirea cantităţii de lapte.
Ovidiu Bojor studiază plantele de 60 de ani
Dr. farm. Ovidiu Bojor, autor a numeroase cărţi despre virtuţile vindecătoare ale plantelor, are în spate peste şase decenii de cercetare în domeniul fitoterapiei. Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi preşedinte al Patronatului „Planta Romanica", Bojor are peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în activitatea de cercetare şi producere a remediilor din plante.