Nalba mare vindecă tusea
Deoarece nu conţine nicio substanţă toxică, Nalba mare (Althaea officinalis) este folosită în întregime (frunze, flori, rădăcină) în scop terapeutic. Dr. Ovidiu Bojor ne spune azi la ce este bună.
Având proprietăţi emoliente, se recomandă intern în inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii şi ale aparatului digestiv, sub formă de infuzie şi, respectiv, macerat la rece.
Infuzia şi maceratul la rece dau bune rezultate în tusea productivă, cu secreţii abundente, precum şi în bronhopneumopatii. Extern, nalba mare se utilizează, sub formă de gargară cu infuzie din flori şi frunze, în amigdalite şi abcese dentare şi sub formă de spălături cu macerat la rece din rădăcină, în infecţiile stafilococice şi streptococice. În caz de răguşeală, se recomandă masticarea câtorva cubuleţe de rădăcină, înghiţirea salivei şi îndepărtarea părţii lemnoase. Se repetă de 5-6 ori pe zi, răguşeala trecând după 12-24 ore.
Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze şi flori la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, îndulcite cu miere sau se face gargară.
Maceratul la rece se prepară din rădăcinile plantei fragmentate. Pentru o cană de apă este suficientă o lingură de rădăcină. Apa se fierbe în prealabil, apoi se răceşte. Timpul de contact al rădăcinii cu apa este de două ore. Se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi.