Ne trimite lipsa banilor la medic? Iată răspunsul psihologului

Ultima actualizare:

Banii sunt subiectul cel ma intens discutat, mai ales în zilele noastre, când există o nesiguranță constantă. Trăim o perioada grea, toate s-au scumpit, iar banii sunt din ce in ce mai puțini.

Cât de tare ne afectează psihicul? Ne schimbă în vreun fel lipsa banilor? Cum putem trece mai ușor din punct de vedere psihologic peste această perioadă, dar mai ales când este momentul potrivit să mergem la psiholog? Răspunsurile la toate aceste întrebări le-am primit de la Radu Leca, unul dintre cei mai cunoscuți psihologi din România. Iată ce sfaturi a oferit cititorilor Click!

De văzut și Trucul Ioanei Ginghină pentru a economisi bani: „Miracolul se vede cu ochiul liber!”

Am început discuția cu Radu, întrebând-l cât de tare ne afectează această perioadă, tocmai din cauza faptului că lipsa banilor îi face pe oameni din ce în mai stresați și agitați.

„Pe o scară de la 1 la 10, 9,5. Tulburările afective au pocnit. Unii se îmbolnăvesc foarte tare, pentru că își doresc să fie independenți, iar aceasta este una iluzorie. Oamenii ajung să treacă prin astfel de momente, iar panica este cea care te face să-ți pierzi rațiunea, Ajungi să nu mai corespunzi doar pentru că ai cedat. Oamenii așteaptă minuni, dar ele nu există.

Toată lumea cere să câștige bani, pentru că nu prea mai sunt și din păcate oamenii ajung să aibă și trei job-uri. Partea de economie te duce într-o zone de după consum, iar ceea ce simți are legătură doar cu tine. Preferi să muncești doar pentru a-ți plăti ratele, pentru că totul costă multe prea mult.”, spune psihologul Radu Leca.

Citește și: Dată în judecată de CAS Iași pentru o operație suferită în Italia, o botoșăneancă a câștigat procesul

Ce este de făcut?

Ai nevoie să conștientizezi valoarea ta în care tu ai investit timp și bani. Pentru a ajunge la un element comun, ai nevoie să mergi la un psiholog. Odată cu instalarea panicii, ai impresia constant că cineva are ceva cu tine, iar valoarea scade.

Cum am putea trece mai ușor peste perioadele stresante: acum covid, război și scumpiri?

Pentru a putea trece peste o asemenea perioadă ai nevoie să procedezi cum procedau părinții noștri. Scrii toate cheltuielile, le tai la jumătate și adaugi mișcare, faci un minim de pași pe zi, pentru a-ți crește dopamina. Și gândește pozitiv. Ai nevoie să te întorci către tine!

Oamenii și-au schimbat obiceiurile, au renunțat la anumite cheltuieli inutile, nu au mai plecat în vacanțe pentru a reduce din acestea. Sunt oamenii obișnuiți cu schimbarea?

Din momentul în care schimbarea a intrat în viața noastră, acum doi ani, din cauza pandemiei, lucrurile au evoluat într-o direcție urâtă. Odată cu amenințarea războiului, oamenii au reacționat. Unii și-au făcut stocuri, alții, mai bogați, și-au făcut buncăre și totul a fost dus la extrem.

Din ce este formată societate noastră? Din oameni în vârstă, terorizați în comunism. Aceasta este societatea noastră de astăzi, dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Oamenii care vor să câștige mulți bani, pleacă din România. De ce? Datorită faptului ca valoarea noastră este una foarte mare. Eu, ca psiholog, am investit bani în cursuri de ani de zile, dar o să mă opresc cândva, însă nu toată lumea poate face acest lucru. Fiecare bănuț pe care îl cheltuiești, trebuie să te gândești foarte bine spre ce îl îndrepți. Gândește-te de 100 de ori când spui că vrei ceva anume, sau dacă îți trebuie acel ceva. Nu este momentul să faci schimbări!

Ne afectează atât de tare lipsa banilor?

Oamenii care ajung la mine spun că sunt extrem de stresați, dar nu știu de ce. Aflu după că în ultimele săptămâni au fost dați afară de la job, sau altceva. Datorită faptului că suntem atotștiutori, că am devenit sensibili la lucrurile spuse din dreapta și stânga și am devenit sclavi în propria țară, orice pală de vânt ne dă peste cap. Pierderea job-ului te dă peste cap, pierderea mașinii, deoarece sunt costuri pe care nu le poți acoperi.

Când este momentul potrivit să mergi la psiholog?

De obicei, ajungi la psiholog în ultimul plan. De obicei când zici că nu mai poți. Eu zic că normal ar fi măcar o dată pe lună pentru normalitate.

Ce le-ai spune celor care perioada asta sunt îngrijorați și agitați?

Agitația vine din nemulțumire. Încercați să vizualizați nemulțumirea, inclusiv teama, astfel veti putea înțelege că în sufletul vostru este o mare de nemulțumire ce poate fi secată. De asemenea, și partea de neînțelegere trebuie să fie oprită, altfel vă veti îmbolnăvi. Neînțelegerea și nemulțumirea nu sunt bune.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net