Noaptea minții! Nu obligăm adulții la nimic, dar obligăm copiii să se infecteze, la școală
Planul autorităților de a tempera pandemia și de a-și proteja cetățenii este greu de înțeles de către medicul timișorean Octavian Jurma. Într-o postare pe Facebook, acesta critică încăpățânarea cu care miniștrii se ambiționează să mențină școlile deschise fizic, în condițiile în care știm deja că valul Omicron va infecta în masă copiii.
Marți, 11 ianuarie, Grupul de Comunicare Strategică anunța că 173 de minori bolnavi de COVID sunt internați pe secții, în spitale, cu 35 mai mulți decât în ziua anterioară. Alți 8 copii sunt la ATI. Până la finalul săptămânii vom depăși 200 de copii în spitale, iar de săptămâna viitoare probabil vom depăși recordul de minori internați în valul 4-Delta. După dezastrul din școli din toamna lui 2021, concluzia unanimă a autorităților a fost: «vrem să repetăm dezastrul»”, a scris medicul și cercetătorul Octavian Jurma.
Marea „vitejie” a statului român
Face o comparație între cum se poartă statul cu cetățenii adulți, cărora nu îndrăznește să le impună nimic, și cum se poartă cu minorii țării. „Refuzăm vaccinarea, refuzăm testarea, refuzăm certificatul verde și, în general, orice măsură de prevenție. Nu obligăm niciun adult să facă ceva împotriva voinței sale, dar obligăm copiii să meargă la școală la infectare sigură. Mare vitejie are Statul român! E «găină» în fața câtorva sute de adulți care rup gardul Parlamentului, dar « zmeu » în fața copiilor, a căror sănătate depinde exclusiv de responsabilitatea adulților din jurul lor. Noaptea minții”, susține Jurma.
Și el este părinte și recunoaște că își dorește ca fiii lui să meargă la școală, însă dacă școala e sigură. Siguranța și sănătatea sunt mai presus de orice notă. „Dacă statul vrea să facă bine cu de-a sila cuiva, atunci să înceapă cu obligativitatea certificatului verde, nu cu obligativitatea infectării copiilor”, recomandă el.
Când vor trece școlile în online
„Începând de lunea viitoare”, școlile și grădinițele cu sub 60% dintre angajați vaccinați vor intra în sistem online, dacă incidența infectărilor din localitate depășește 3 la mie, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, se va lua în considerare doar rata de incidență de vinerea. La nivel național, sunt circa 3.000 de unități de învățământ cu rată de vaccinare sub 60%, dintre care 57 doar în București.