Nu împrăştia bacteriile când faci curăţenie!
În perioada asta a anului cineva strănută, altul tuşeşte, germenii se răspândesc uşor şi odată ajunşi la căldură se înmulţesc. Câţi dintre noi ne spălăm pe mâini înainte să punem mâna pe tacâmuri, pe pâine sau pe faţa de masă? În bucătărie sunt de 100.000 de ori mai multe bacterii decât în baie.
Cercetătorii de la Universitatea din Georgia, SUA, au descoperit recent că în loc să reducă numărul bacteriilor din casă, majoritatea dintre noi contaminează până şi cele mai curate zone. De exemplu, ustensilele din bucătărie. Bacteriile de pe fructe şi legume se transferă uşor pe alte mâncăruri cu ajutorul cuţitelor, frigiderului şi oalelor de gătit. Printre cele mai periculoase microorganisme amintim E.coli şi salmonela. Cercetătorii recomandă nu doar să spălăm cuţitele, ci chiar să folosim diferenţiat tacâmurile: unele special pentru fructe, altele doar pentru carne, pâine şi alte alimente. Iată ce trebuie făcut pentru a elimina acest focar de infecţie.
Dormitor
Saltelele sunt depozite de paraziţi, piele uscată, bacterii, colonii de fungi, polen, praf şi secreţii corporale. Trebuie aspirate regulat şi aşternuturile schimbate la 1-2 săptămâni. Salteaua şi pernele trebuie spălate de două ori pe an. O spălare la maşină a hainelor cu o temperatură de sub 60 de grade Celsius nu îndepărtează bacteriile. Folosiţi cel puţin o dată pe lună programul lung de spălare şi o doză dublă de detergent.
Bucătărie
În chiuvetă sunt de obicei de 100.000 de ori mai multe bacterii decât în baie. Nu depozitaţi legumele şi fructele în chiuvetă înainte de spălare. Dezinfectaţi cu soluţie de vase înainte de culcare. O dată pe săptămână, fierbeţi tacâmurile şi oalele cele mai folosite. Fundul de tăiat carnea are de 200 de ori mai multe bacterii decât colacul de la WC, aşa că trebuie spălat bine ori de câte ori îl folosiţi.
Sufragerie
Genţile, telefoanele şi cheile de la maşină sunt cei mai buni transportatori de germeni. De cele mai multe ori “aterizează” pe masă sau ajung în contact cu şerveţele sau prosoape până atunci curate. Curăţaţi săptămânal mobila folosind soluţii dezinfectante, la fel ar trebui să faceţi şi cu cheile de la maşină, iar telefonul mobil trebuie curăţat zilnic. Spălaţi podeaua cu soluţii dezinfectante o dată la trei zile.
Baie
În scurgerea de la cadă au fost descoperite 119.468 de bacterii/cm2. Acesta e cel mai murdar loc din casă. Până şi colacul de la WC e mai curat decât el. În faianţă se depozitează cu uşurinţă colonii de bacterii microscopice, care în timp se fac vinovate de apariţia alergiilor, scăderea imunităţii şi probleme respiratorii. Aerisiţi frecvent, dezinfectaţi săptămânal şi desfundaţi scurgerea o dată la 2 săptămâni.