Nu mai arunca frunzele gutuilor! Peste iarnă, sunt o adevărată sursă de sănătate. Iată cum le folosești

Gutuile oferă o serie de beneficii semnificative pentru sănătate și pot ajuta la prevenirea unor boli grave. În ciuda faptului că în prezent sunt mai puțin folosite, atât frunzele de gutui, cât și fructele, au fost folosite încă din Antichitate ca remedii naturiste. Află cum să le folosești, dar mai ales ce beneficii au pentru organism.

Frunzele și fructele de gutui au fost fosite încă din Antichitate / Foto: Pexels
Frunzele și fructele de gutui au fost fosite încă din Antichitate / Foto: Pexels

Gutuile sunt considerate un adevărat medicament natural pentru ficat, plămâni, inimă şi stomac, adevărate comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice. Conțin 70 – 72% apă, 7 – 8% zaharuri, 0,5% protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP. Printre calităţile gutuilor se numără proprietăţile antidiareice (în special frunzele), antihemoragice (seminţele), astringente (frunzele şi fructele), cosmetice, digestive, emoliente (seminţele), hemostatice, hidratante, laxative (seminţele), răcoritoare, sedative şi tonice.

„În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea”, a explicat Marina Grigore, specialit în apifitoterapie, relatează Adevărul.ro.

Ce beneficii aduc sănătăţii frunzele de gutui

Potrivit experților, compotul de gutui te scapă de crampe intestinale, diaree şi dureri provocate de ulcer, iar consumat zilnic, reglează şi tranzitul intestinal, fiind însă contraindicat celor cu tendinţă spre constipaţie. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.

„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. Aceste fructe  şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, mai spune specialistul.

Datorită efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. De asemenea, frunzele ți fructul gutuilor sunt un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor, sunt recomandate în colici intestinale, diaree cronică, dizenterie, în cazuri de hemoragie, dar şi contra iritaţiilor pielii, în răceală, răni, stomatită, chiar şi în tuberculoză. Seminţele fructului sunt foarte utile în cazuri de afte, arsuri, bronşită, inflamaţii ale mucoaselor, iritaţii ale pielii, răguşeală, traheită, tuse.

Gutuile trebuie recoltate atunci cand sunt galbene în totalitate şi sunt tari, nu sunt consumate proaspete din cauza astringenţei lor (determinată de continutul ridicat de tanin), ci pot fi consumate sub formă de compoturi sau coapte şi sub formă de salată. Salata de gutui se prepară astfel: se dau pe răzătoare gutui, mere şi morcovi, apoi se adaugă miere. Această salată este recomandată a se consuma la micul dejun în caz de diaree cronică, precum şi în caz de hepatită cronică.

Atât frunzele, cât și fructele, pot fi consumate ca ceai de gutui, compot de gutui, suc de gutui. Ceea ce este extraordinar la acest fruct este faptul că și frunzele au proprietăți deosebite. Așadar, nu ezitați să luați frunze de gutui, care lăsate la uscat fac un ceai excelent pentru diverse afecțiuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net