Beneficiile puțin cunoscute ale siropului de gutui. Ce îl face atât de bun pentru sănătate

Ultima actualizare:

Dacă ne dorim să avem o viață sănătoasă, fructele nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic, iar gutuile nu fac excepție. Au mulți nutrienți și ne mențin în formă.

Gutuile sunt foarte bune pentru sănătate / foto: Pixabay
Gutuile sunt foarte bune pentru sănătate / foto: Pixabay

Ele au un rol major pentru sănătatea noastră. Când vine vorba de o alimentaţie corectă, ele ar trebui să fie indispensabile. Au mulţi nutrienţi care ne menţin sănătoşi. Ca majoritatea fructelor, gutuile conţin multe vitamine şi minerale, dar foarte puţine grăsimi.

Dacă vă gândiți la gutui, cel mai probabil, primul care vă vine în minte este gemul, excelent pentru clătite. În afară de el însă, avem siropul. E dulce, poate fi combinat cu apă minerală şi consumat zilnic.

5 beneficiile ale siropului de gutui

Este bogat în vitamina C, având rol antiinflamator, dar şi în potasiu. Asta înseamnă că ajută la tratarea afecţiunilor antiinflamatorii, dar are grijă şi de sistemul imunitar;

- datorită prezenţei potasiului, ajută la scăderea tensiunii arteriale;

- se poate folosi inclusiv pentru tratarea cistitei şi a dermatitei atopice;

- tratează ulcerul peptic, întrucât calmează tractul gastrointestinal;

- conţine şi: seleniu, zinc, cupru, fier, calciu, multe fibre, vitamine (A, B, C).

Sucul de gutui este cunoscut ca tonic, antiseptic, astringent, analeptic și cu proprietăți diuretice. Consumul regulat, ceaiul de gutui nu numai că ajută la digestie, dar ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului. Prezența potasiului în gutui ajută organismul să mențină presiunea arterială sub control.

Care sunt proprietățile gutuilor

Gutuile au un conținut caloric redus, 100 de grame de gutuie crudă având numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și te face să te simți sătul, acesta fiind un avantaj în cura de slăbire.

Gutuile conțin antioxidanți care ajută la reducerea stresului și la instalarea unei stări de calm, la combaterea și la prevenirea anxietății.

Printre beneficiile gutuilor se numără și acela că ajută la calmarea simptomelor în caz de afecțiuni gastrointestinale. Catechina și epicatechina, care se regăsesc în fibrele din gutui, curăță colonul de toxine și protejează membrana care căptușește stomacul. Astfel, majoritatea afecțiunilor gastrointestinale sunt ușurate prin consumul de gutui, preferabil gătite la cuptor.

Alte beneficii ale gutuilor se referă la proprietățile diuretice ale acestor fructe, care contribuie la reducerea senzației de greață și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Se recomandă consumul de gutuie crudă sau fiartă.

Rețetă de sirop de gutui pentru iarnă

Ingrediente:

5 kg gutui

450 grame de zahăr

1.7 litru apă

Mod de preparare: După ce le spălați, tăiați-le în bucăți în felii subțiri, după ce le-ați decojit. Se îndepărtează cotorul și sâmburii.

Se pun feliile de gutuie în apă cu zahăr, la fiert, la foc mic, dar fără să dea în clocot.

După vreo 50 de minute, se ia de pe foc şi se strecoară sucul în alt vas, printr-o bucată curata de tifon. Siropul obţinut se pune iarăşi la foc mic. Când începe să clocotească se toarnă în sticle preîncălzite. Imediat se înfiletează capacele şi se acoperă cu ceva gros, ca să se răcească de la sine.

Pentru gust şi aroma, poţi pune cuişoare sau două beţe de scorţişoară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net