Nu mânca mult zahăr că te prosteşti
Se ştie că obezii riscă să facă diabet tip 2 şi că o cantitate mare de zahăr în sânge afectează organele interne. Recent cercetătorii de la Universitatea din Bath au descoperit că primul organ afectat de dulciuri e creierul.
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit că între zahăr şi demenţă există o legătură extrem de puternică. În plus, pacienţii care au depăşit doza zilnică acceptată de zahăr din alimente au cu până la 30% şanse să dezvolte Alzheimer. Conform Asociaţiei Americane de Cardiologie, se recomandă ca femeile cu vârste între 20 şi 60 de ani să nu depăşească 24 de grame de zahăr pe zi (adică 100 de calorii) şi bărbaţii 36 de grame (adică 150 de calorii). Însă, ca o paranteză, dacă beţi un suc acidulat la 0,5 litri trebuie să ştiţi că aţi depăşit cu doza acceptată.
Studiile realizate de cercetătorii de la Universitatea din Bath pe 30 de voluntari au arătat că nivelul de zahăr din sânge a făcut diferenţa între pacienţii bolnavi de demenţă, boli cardiovasculare, Alzheimer şi ceilalţi voluntari. Aceştia au studiat gradul de degradare al proteinelor din sânge cauzat de nivelul crescut al glucozei. S-a observat că degradarea proteinelor inhibă acţiunea unei enzime responsabile cu realizarea conexiunilor de la nivelul creierului. Acest dezechilibru al proteinelor e unul din indicatorii apariţiei bolii Alzheimer. Conform doctorului Rob Williams, „această descoperire e un pas uriaş în descoperirea unui tratament adecvat contra bolilor degenerative ale creierului”.