Nucile şi seminţele, alimente minune
Dintr-o balanţă alimentară echilibrată nu trebuie să lipsească seminţele oleaginoase, aliate de preţ pentru organismul tău. Aceasta e concluzia multor studii de specialitate. Află din revista „Click! pentru femei" care sunt beneficiile acestora.
«Rezervoare» de energie
Principalul depozit nutriţional al acestor alimente este uleiul lor, de departe una dintre cele mai bogate surse vegetale de proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale. În plus, graţie indicelui glicemic scăzut, nucile şi seminţele contribuie la menţinerea saţietăţii, fiind recomandate chiar şi în diete, dar cu ponderaţie!
Cum le incluzi în dieta zilnică
Consumată cu moderaţie, această categorie de alimente este perfectă pentru starea ta generală de sănătate! Ai grijă, totuşi, deoarece bogăţia de uleiuri naturale indică şi un număr mare de calorii, deci un consum peste medie va atrage după sine kilogramele nedorite. De obicei, un pumn de nuci sau de seminţe mixte este cea mai potrivită măsură ca să păstrezi şi caloriile sub control! Te poţi folosi de acest tip de gustare fie dimineaţa, fie între mese, alegând varianta simplă sau pe cea uşor prăjită. Le poţi integra în micul dejun, alături de porţia de cereale, crescând astfel aportul de fibre.
Mai citeşte în revista Click! pentru femei de vineri: Soluţii pentru o relaţie în criză; Ce culori se poartă toamna asta
Cele mai importante beneficii
Migdalele îmbunătăţesc vederea, memoria, dar şi calitatea pielii şi a părului, scad colesterolul şi sunt o bună sursă de minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). În plus, sunt bogate în proteine.
Nucile de caju sunt adevărate depozite de antioxidanţi, minerale (cupru, magneziu, fosfor), dar şi de grăsimi bune. De altfel, aceste nuci sunt o reală sursă de sănătate pentru inima ta.
Arahidele scad colesterolul şi previn cancerul, accidentele vasculare cerebrale şi Alzheimer. Sunt bogate în acizi graşi care te ajută să rămâi tânăr, menţinând deopotrivă şi tonusul organelor.
Nucile sunt responsabile de sănătatea cardiovasculară. Scad colesterolul, menţin rezistenţa oaselor şi sănătatea creierului, dar previn şi apariţia calculilor biliari.
Seminţele de dovleac protejează prostata şi oasele bărbaţilor, datorită conţinutului ridicat de zinc.
Seminţele de susan pot fi consumate ca atare ori sub formă de ulei, pentru a păstra sănătatea cardiovasculară şi respiratorie. Au proprietăţi antioxidante şi anticancerigene şi sunt o resursă perfectă pentru oase, datorită bogăţiei de calciu.
Seminţele de floarea-soarelui oferă beneficii similare cu cele ale seminţelor de susan, pe lângă furnizarea de fibre, esenţiale pentru buna funcţionare a intestinului.