O alimentație echilibrată întărește imunitatea. De ce sunt importante vitamenele A, B, C și D

Ultima actualizare:

    Alfabetul vitaminelor trebuie instituit la timpfoto: pixabay.com
Alfabetul vitaminelor trebuie instituit la timpfoto: pixabay.com

O alimentație echilibrată bogată în elemente nutritive întărește imunitatea. De aceea alfabetul vitaminelor din abecedarul persoanelor preocupate de sănătatea lor trebuie instituit la timp deoarece contribuie la menținerea sănătății. Mai ales vitaminele A, B, C, D care sunt implicate în susținerea imunității.

Vitamina A 

Deficitul de Vitamina A este asociat cu creșterea riscului de infecții în organism. În același timp un aport important de Betacaroten are puterea să scadă riscul de a face accidente vasculare cerebrale, boli cardiovasculare sau un atac de cord. În privința  fructelor și legumelor codul culorilor: roșu, portocaliu și verde ne ajută să avem un aport optim de Vitamina A. 

Nutriționiștii apreciază că: morcovii, dovleacul, roșiile, cartofii dulci, sfecla roșie, ardeii și spanacul sunt ”oaze naturale de betacaroten”, nu trebuie să neglijăm însă nici albușul de ou, peștele, laptele, piersicile, caisele și pepenele galben, alte surse inportante de Vitamina A.

Complexul de Vitamine B

Aceste vitamine joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. Vitamina B6 este un reporezentant important al acestei ”clase” de vitamine care crește linia de apărare a organismului care luptă cu anticorpii. Mai mult, această vitamină contribuie la formarea globulelor roșii, la crestrerea celulelor dar și la descompunerea proteinelor digestive. În privința acestei vitamine trebuie evitate dozele în exces deoarece s-a constatat că dozele prea mari pot contribui la dezvoltarea unor  tumori. Pentru aportul necesar de complexul B trebuie să optați pentru lactate, ton, năut, cartofi, banane și avocado. 

Vitamina C

Această vitamină este renumită prin efectul ei asupra imunității. Este un puternic antioxidant care neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. O cantitate suficientă de Vitamina C în organism protejează  riscul de a face cataractă, cancer, ateroscleroză, infarct miocardic, insuficiență cardiaca, angină pectorala. Totodată, Vitamina C tratează unele afecțiuni existențe în organism precum răcelile, gripă, tensiunea arterială, alte infecții respiratorii care se vindecă mai repede cu această vitamină. Este prezența în fructele de pădure, mere, kiwi, pere, pătrunjel, dar și în roșii, ciuperci, ardei gras și ghimbir. Toate legumele și fructele bogate în această vitamină trebuie consumate când sunt foarte proaspete. 

Vitamina  D

Această vitamină stimulează activitatea sistemului imunitar, reduce riscul de a face gripă, infecții ale gâtului și tot felul de boli atunci când vremea este instabilă.Alimente precum somonul, ouăle, untul, sardinele, ciupercile, macroul sunt surse valoroase de Vitamină D. Totodată trebuie să ținem seamă că deficitul de vitamina  D ne face mai vulnerabili în față infecțiilor și crește riscul la bolile autoimune. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net