Obezitate și cancer: o legătură dovedită

image
Se estimeaz─â c─â peste 10% din cazurile de cancer sunt puse pe seama obezit─â╚Ťii.

Se estimeaz─â c─â peste 10% din cazurile de cancer sunt puse pe seama obezit─â╚Ťii. S-a stabilit c─â exist─â o leg─âtur─â clar─â ├«ntre excesul de kilograme la femeile aflate la menopauz─â ╚Öi inciden╚Ťa cancerului la s├ón.

Care este legătura între cancer și obezitate

O treime din cancerele la colon, s├ón, rinichi ╚Öi aparatul digestiv sunt cauzate de excesul de kilograme, potrivit unui raport al Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS). Celulele adipoase pot produce cantit─â╚Ťi mici de estrogen, hormon care ÔÇ×alimeteaz─âÔÇŁ unele tipuri de cancer. Numeroase studii au ar─âtat c─â riscul de cancer la s├ón la femeile obeze este influen╚Ťat, ├«n mare m─âsur─â, de eliberarea unui exces de estrogeni la nivelul celulelor adipoase. 

Cum calculezi indicele de mas─â corporal─â

Indicele de mas─â corporal─â (IMC) reprezint─â raportul dintre greutate (kg) ┼či ├«n─âl┼úime (m) la p─âtrat (IMC = greutate/├«n─âl┼úime┬▓). 

Statusul ponderal - Indice mas─â corporal─â

Subponderal - sub 18,5

Greutate normal─â  - ├«ntre 18,5 ┼či 24,9

Supraponderal - ├«ntre 25 ┼či 29,9

Obezitate gradul I - ├«ntre 30 ┼či 34,9

Obezitate gradul II - ├«ntre 35 ┼či 39,9 

Obezitate gradul III - peste 40

Cât de periculoasă este grăsimea de pe burtă

Excesul de ╚Ťesut adipos la nivel abdominal reprezint─â un adev─ârat pericol pentru s─ân─âtate, favoriz├ónd inclusiv apari╚Ťia cancerului. Pentru o circumferin╚Ť─â a taliei mai mic─â sau egal─â cu 94 cm (b─ârba╚Ťi) ╚Öi mai mare de 80 cm (femei), riscul de complica╚Ťii metabolice este sporit. Pentru o circumferin╚Ť─â mai mare de 102 cm la b─ârba╚Ťi ╚Öi mai mare de 88 cm la femei, probabilitatea de apari╚Ťie a complica╚Ťiilor este deosebit de mare.

Obezitatea, asociată cu 7 tipuri de cancer 

Cancer la s├ón. S-a stabilit, f─âr─â dubiu, c─â exist─â o leg─âtur─â direct─â ├«ntre inciden╚Ťa sporit─â a cancerului la s├ón ╚Öi excesul de ╚Ťesut adipos la femeile aflate la menopauz─â. ├Än ╚Ť─ârile dezvoltate, aproape 15% din cazurile de cancer la s├ón sunt puse pe seama obezit─â╚Ťii.Cancer colorectal. S-a demonstrat ╚Öi rela╚Ťia direct─â ├«ntre kilogramele ├«n plus ╚Öi riscul de apari╚Ťie a cancerului colorectal: persoanele cu un IMC peste 30 au o probabilitate mai mare cu 41% de a face o astfel de maladie, comparativ cu indivizii care au un IMC mai mic de 23. Cercet─ârile mai arat─â c─â gr─âsimea abdominal─â (m─âsurat─â ├«n jurul taliei sau prin raportul diametrului taliei cu cel al ╚Öoldurilor) este un indicator mai pertinent al riscului de cancer colorectal ca obezitatea estimat─â prin IMC.Cancer la rinichi. Obezitatea cre╚Öte cu p├ón─â la 70% probabilitatea de a face cancer renal, potrivit studiilor.Cancer de pancreas. Pentru o cre╚Ötere a IMC cu 5 kg/m┬▓, riscul de apari╚Ťie a cancerului pancreatic se m─âre╚Öte cu 10-14%.Cancer uterin. Femeile obeze au un risc de 3 ori mai mare de a face cancer uterin.    Alte tipuri de cancer. Excesul de ╚Ťesut adipos este factor de risc pentru apari╚Ťia cancerului de esofag ╚Öi a celui de vezic─â biliar─â.

Citește și:

Uite cum po┼úi s─â te fere┼čti de obezitate!

george simion port popular jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
dana nalbaru noua piesa2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg
iPhone App Store piata de aplicatii Apple FOTO Shutterstock
colaj kate middleton jpg