Opinii referitoare la consumul de ouă. Ne fac rău sau sunt bune?
Mai ales când este vorba despre sănătate, nu este uşor să spulberi o convingere înrădăcinată în conştiinţa oamenilor. Aşa se-ntâmplă şi în cazul consumului de ouă: unii specialişti susţin că acest aliment ar contribui la creşterea nivelului colesterolului din sânge şi la declanşarea afecţiunilor cardiace.
Opinii despre miturile restrictive pentru consumul de ouă
Pe tema consumului de ouă, cercetătorii de la Tongji Medical College din China şi cei de la Harvard School of Public Heallth demontează miturile restrictive pentru consumul ouălelor în cazul persoanelor suferinde de boli de nutriţie şi de inimă: „Un ou pe zi nu te trimite la doctor!". Deoarece ouăle sunt o sursă de minerale şi de proteine sănătoase, precum şi de acizi graşi nesaturaţi, susţin realizatorii acestui studiu, oul ca aliment poate ajuta la menţinerea sub control a factorilor de risc cardiovascular.
Opinia profesorului și cercetătorului Gheorghe Mencinicopschi
Într-o pledoarie pe tema miturilor referitoare la ou, profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, biolog, biochimist și cercetător român, pledează pentru valoarea nutriţională a oului. Mai mult, specialistul în nutriție susţine că oul vine de hac colesterolului: "Este adevărat că gălbenuşul de ou conţine mult colesterol. În acelaşi timp însă, gălbenuşul este o sursă bună de lecitină. De aceea, putem spune că din punct de vedere al aportului de colesterol, oul este neutru, el nu creşte colesterolul datorită lecitinei. In acelaşi timp, lecitina menţine sănătatea celulei nervoase, a creierului".