Click! te învaţă ce să faci în cazul în care căldura ţi-a venit de hac

Ultima actualizare:

Infarct

Cele mai frecvente incidente cauzate de caniculă sunt în rândul cardiacilor. Când corpul nu mai poate controla temperatura: aceasta creşte rapid, mecanismul de transpiraţie eşuează şi trupul nu se mai răceşte. În numai 15 minute poţi avea o temperatură de 41 de grade! Atunci poate lovi infarctul.

Simptome: piele fierbinte şi uscată sau cu mici insule de transpiraţie, halucinaţii, friguri, durere de cap, temperatură ridicată, ameţeală, incoerenţă în vorbire.

Primul ajutor: sună la 112. Pacientul se mută la umbră, într-un loc răcoros. Hainele i se udă cu apă, se tamponează uşor cu apă rece la încheieturi şi pe faţă, se ventilează.

Deshidratare

E reacţia corpului la pierderea masivă de apă şi sare din organism. E anticipată de transpiraţia abundentă. Cei mai expuşi la deshidratare sunt lucrătorii trecuţi de 50 de ani, care au tensiunea ridicată şi cei care lucrează la foc continuu sub razele necruţătoare ale soarelui.

Simptome: transpiraţie abundentă, oboseală extremă asociată cu senzaţia de sleială, ameţeală, confuzie, greaţă, piele umedă şi rece, albire la faţă, crampe musculare, temperatură ridicată, respiraţie rapidă

Primul ajutor: pacientul e dus la răcoare, în zone cu aer condiţionat, trebuie să bea multă apă sau alte lichide nonalcoolice. Trebuie tamponat pe faţă şi la încheieturi cu nişte comprese reci.

Sincopă de căldură

E cauzată de expunerea prelungită la soare şi se manifestă la ridicarea bruscă din poziţia şezut sau la altă schimbare de poziţie a corpului. Apar ameţeli, senzaţii de confuzie şi pierderi ale cunoştinţei. E cauzată de deshidratare şi de neadaptarea la temperatura înconjurătoare.

Simptome: uşoară durere de cap, ameţeală, leşin.

Primul ajutor: pacientul trebuie lungit pe spate la umbră, la răcoare, trebuie să bea uşor apă însoţită de sucuri dulci, neacidulate.

Crampe

Crampele afectează de obicei muncitorii care transpiră în timpul unei activităţi fizice de lungă durată. Transpiraţia privează organismul de sare şi de lichidele necesare. Nivelul scăzut de sare din muşchi produce crampe musculare şi cârcei. Acesta poate fi şi un semn de deshidratare.

Simptome: durerile se localizează de obicei în abdomen, braţe sau picioare.

Primul ajutor: repaus la primul semn, trebuie băute sucuri dulci neacidulate, nu se mai revine la activitatea fizică declanşatoare decât a doua zi, altminteri situaţia se poate agrava putând duce şi la infarct.

Iritaţii de la căldură

Se manifestă prin alterarea ţesuturilor pielii din cauza transpiraţiei prea fierbinţi.

Simptome: iritaţiile pot fi zone roşii usturătoare sau mici băşici cu lichid aglomerate într-o singură zonă. Apar de obicei în zona gâtului, pe piept, sub sâni, între picioare şi la subraţ.

Primul ajutor: evitaţi expunerea la soare, menţineţi zona afectată uscată, se recomandă pudră de talc pe zona iritată.

Ştiaţi că...

Cea mai ridicată temperatură înregistrată a fost în Libia, la 13 septembrie 1922, şi a fost de 57,8 grade Celsius;

Urşii polari suferă mutaţii genetice devenind negri pentru a absorbi mai multă căldură;

Conform NASA, când temperaturile ating 35 de grade Celsius, calitatea muncii umane scade cu 45%;

În interiorul unui castravete e cu 11 grade mai rece decât temperatura de afară;

Temperatura medie pe Marte este de -63 de grade Celsius;

Mingiile de tenis folosite în timpul turneului de la Wimbledon sunt ţinute în frigider la temperaturi de 20 de grade Celsius;

Bătaia aripilor a 1.000 de albine scade temperatura ambientală într-un spaţiu închis cu 7 grade;

Prima oară stintagma „val de căldură" a fost folosită în New York la 1892.

Când e caniculă, lucrezi doar 4 ore pe zi

Atunci când temperaturile o iau razna şi ajung la 37 de grade Celsius, angajatorii sunt obligaţi să le asigure condiţii salariaţilor care lucrează afară.

Astfel, muncitorii de pe şantier, vânzătorii ambulanţi trebuie să primească de la patroni câte doi-patru litri de apă minerală de persoană pe zi, echipament de protecţie şi să le fie asigurate locuri special amenajate unde să poată face duşuri ca să se răcorească. Totodată, e obligatoriu să le fie pus la dipoziţie un spaţiu ventilat şi să le acorde pauze dese. În plus, programul de lucru de opt ore se reduce la patru ore. Angajatorii care nu respectă prevederile legislaţiei muncii sunt amendaţii de inspectori cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net