Ceaşca de sănătate: Castanele comestibile, un remediu pentru tuse şi astm
Băuturile preparate din delicioasele fructe sunt recomandate în special suferinzilor de rinichi, de inimă, anemicilor şi convalescenţilor.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă infuzia şi tinctura din frunze, decoctul şi siropul preparate din castane, deoarece aceste fructe au o compoziţie chimică bogată în substanţe nutritive, asemănătoare cu cea a grâului.
De asemenea, frunzele tinere de castan, culese şi uscate primăvara, sunt un remediu pentru accesele de tuse, dacă sunt preparate sub formă de infuzie (trei frunze mărunţite la o cană cu 200 ml de apă clocotită).
Pentru boli ale sistemului respirator, pentru tuse uscată, astm sau pentru faringită se recomandă ceaiuri preparate, de asemenea, din frunze uscate, renumite pentru proprietăţile bacteriostatice.
Castanele sunt fructe cu valoare energetică foarte mare (conţin 200 calorii la 100 g), au proprietăţi energetice şi conţin numeroase substanţe active: săruri minerale (fosfor, magneziu, calciu), vitamine (conţin 50 mg de vitamina C la 100 g, aceeaşi proporţie ca şi lămâia), cantităţi importante de vitamine din complexul B, glucide, lipide şi proteine.
De aceea, preparatele din castane tratează, printre altele, afecţiunile respiratorii, reumautismul, angina, bronşita, anemia, astenia fizică şi intelectuală sau tulburări ale circulaţiei periferice.
Reţetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Decoctul de scoarţă: Peste o lingură cu scoarţă pisată, se toarnă o cană cu apă şi se fierbe timp de 15 minute. Când se răceşte, se bea toată cantitatea, în caz de febră şi de diaree.
Infuzia de frunze: Se toarnă o cană de apă fierbinte peste o linguriţă rasă de frunze uscate şi ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute. Leacul este eficient în bronşită. Se beau câte două-trei căni pe zi.
Tinctura din frunze: 150 g de frunze se lasă la macerat în 500 ml de alcool. După două săptămâni, licoarea se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise ermetic. Se recomandă câte 25 picături pe zi, pentru tratarea afecţiunilor respiratorii.
Decoctul de castane: Se prepară din 15-20 g castane mărunţite care se fierb într-un litru de apă timp de 10 minute. După aceea, se acoperă vasul şi, după 15 minute, decoctul se strecoară. Se beau câte trei căni de ceai pe zi, în tratarea varicelor, până la vindecare.
Compot de castane: Preparăm un sirop din 200g zahăr şi un litru de apă. După ce fierbe zece minte, în sirop se adaugă 500 g castane, curăţate şi tăiate mărunt. Siropul trebuie să fiarbă, la foc mic, timp de 40 de minute. Când compotul este gata, adăugăm o linguriţă de vanilie. Compotul se consumă călduţ, ca tonic general.