Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Ştiaţi că porumbul previne îmbătrânirea prematură?

Ultima actualizare:

Mai mult, un studiu care se referea la starea lor de sănătate, lansa concluzii surprinzătoare: în acea zonă geografică, bolile cardiovasculare erau extrem de rare. Hrănitor şi sănătos, porumbul a devenit destul de repede un panaceu pentru popoarele care-l cultivau.

Din porumb se obţine făina de porumb (mălaiul) din care se prepară: mămăliga, un aliment prezent pe lista bucatelor tradiţionale hrănitoare în ţara noastră şi în Italia, uleiul de porumb şi floricelele- un aliment popular.

Pentru mămăligă, nutriţioniştii recomandă să se folosească mălaiul necernut, mult mai bogat în nutrienţi, în comparaţie cu sortimentul mălaiului grişat.

De asemenea, specialiştii recomandă persoanelor predispuse la boli cardiovasculare şi la diabet să consume uleiul de porumb: În privinţa floricelelor de porumb (hulite de unii nutriţionişti pe motiv că, în America, obezitatea copiilor se datorează acestui aliment popular) există o nouă versiune: datorită conţinutului scăzut de sodiu şi de grăsimi, floricelele pot fi aliaţii persoanelor care-şi cenzurează riguros caloriile.

Totodată, în compoziţia porumbului există, în cantităţi semnificative, un carotenoid cu proprietăţi antioxidante, substanţă întâlnită în doze modeste şi în compoziţia mandarinelor, ardeilor graşi şi în papaya.

„Porumbul conţine o concentraţie medie de vitamine: A, E, K, B6, de minerale ( printre care magneziul şi fierul), este bogat în fibre şi în proteine, fiind un aliment de bază, în special în lumea satelor.

Totodată, porumbul este singura cereală care conţine caroten, antioxidantul care protejează organismul împotriva îmbătrânirii premature şi a cancerului.

Dar şi mătasea porumbului conţine surprinzător de multe substanţe active, valoroase din punct de vedere medicinal: ulei volatil, vitamine ( C, E şi K), săruri de potasiu şi de calciu, saponine, zaharuri şi acizi. Prin proprietăţile sale, porumbul şi mătasea de porumb sunt stimulente cardiovasculare, hepatice şi renale", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Reţetele săptămânii

Supă hrănitoare cu porumb dulce

Timp de preparare : 50 de minute Calorii : 150/ porţia

Ingrediente: 300 g porumb dulce, 1ou, 1dovlecel, 1morcov, 2 roşii, 1 linguriţă de mentă uscată, 6 linguri ulei de măsline.

Preparare : Fierbeţi apa şi adăugaţi zarzavatul curăţat şi tăiat cubuleţe. După ce apa începe să clocotească adăugaţi porumbul. Lăsaţi să fiarbă supa la foc mic.

Bateţi bine oul până se face spumă. Când toate ingredientele au fiert, picuraţi cu lingura oul până se încheagă sub formă de firicele care seamănă cu fideaua. Luaţi oala de pe foc şi adăugaţi uleiul şi menta mărunţită.

Floricele preparate în casă

Timp de preparare: 15 minuteCalorii : 90/porţia ( fără grăsimi în exces)

Ingrediente: 6 linguri de ulei vegetal de măsline, de porumb sau de floarea-soarelui, o jumătate cană de boabe de porumb pentru floricele, puţină sare după gust, opţional pudră din 6 frunze de busuioc sau de mentă.

Preparare: Ungeţi o cratiţă mare cu uleiul vegetal, adăugaţi boabele de porumb, acoperiţi cratiţa cu un capac şi daţi flacăra focului la moderat. Din când în când, agitaţi cratiţa, astfel ca floricelele să nu se ardă.

Când auziţi zgomote care se repetă la un interval de circa cinci secunde, boabele încep să „înflorească"; când toată cantitatea de boabe este gata, scoateţi cratiţa din cuptor. După ce floricelele s-au răcit, adăugaţi puţină sare simplă sau amestecată cu pudră din frunze de busuioc sau de mentă. Adăugând aceste arome, floricele au un gust mai plăcut şi devin un pansament gastric.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net