Cele mai bune sfaturi ca să scăpaţi de indigestie
Ai mereu probleme cu stomacul? Probabil alimentaţia ta nu e corespunzătoare. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, specialist în medicina tradiţională indiană, ne oferă câteva remedii rapide, pentru indigestia care ne poate strica vacanţa.
Cel mai bine e să previi decât să tratezi, spune o vorbă din bătrâni. Condimentarea mâncărurilor reprezintă cea mai bună metodă de a evita indigestiile. Condimentele fac alimentele mai uşor digerabile datorită uleiurilor aromate pe care le conţin.
Este esenţial ca mâncarea să fie uşor digerabilă, pentru a nu rămâne mult timp în tubul digestiv.
În felul acesta se evită fermentarea şi putrefacţia alimentelor. Cele mai bune condimente sunt verdeţurile (pătrunjel, leuştean, ţelină, mărar, tarhon, busuioc, mentă), lămâia, oţetul de mere, ceapa, usturoiul, hreanul, ghimbirul, piperul, cimbrul, chimionul, coriandrul, dafinul, scorţişoara.
Recomandări
Nu beţi apă rece imediat după masă. Apa rece va încetini digestia. Chiar şi produsele pe bază de cereale îşi măresc consistenţa şi se transformă într-o pastă lipicioasă. O parte se va absorbi, iar ceea ce va rămâne se va depune ca un strat de murdărie pe intestine, ce favorizând fermentaţia acidă.
Consumaţi fructe cu cel puţin 30 de minute înainte de masă sau serviţi-le ca o masă separată.
Nu mâncaţi dulciuri după masă. E mai bine ca desertul să fie luat ca o gustare separată, la cel puţin două ore după masă.
Laptele este un aliment complex şi greu de digerat. Trebuie băut cald şi eventual condimentat. Este bine să nu fie combinat cu nici un alt aliment.
Ghimbirul, de ajutor
Ca să scăpaţi de indigestie, puteţi apela la un remediu natural: tonic digestiv din ghimbir. Are gust picant, uşor dulce şi efect puternic încălzitor. Iată cum se prepară: se amestecă o lingură de ghimbir proaspăt ras, o lingură de suc de lămâie şi un vârf de cuţit de sare de bucătărie.
Încercaţi automasajul
Din poziţia stând pe spate relaxat, se execută 7 serii de câte 5 rotaţii, cu palma pe abdomen, în sensul acelor de ceasornic, extrem de lent. Se foloseşte ulei presat la rece din măsline sau floarea-soarelui, încălzit la temperatura corpului şi îmbogăţit cu esenţe aromate de mentă sau lavandă.