Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Gutuile tratează 60 de afecţiuni

Ultima actualizare:

Chiar Hipocrate le folosea, în scop terapeutic, în tratamentul febrei şi indigestiilor. Mai mult, în Evul Mediu, în Franţa s-a emis o ordonanţă prin care se recomanda plantarea gutuilor în grădinile regale.

Datorită principalelor substanţe active din compoziţie: vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale (potasiu, fosfor şi calciu, în procente semnificative), acizi organici, glucide, substanţe mucilaginoase, gutuile sunt apreciate de specialiştii în medicina naturistă pentru efectele lor terapeutice deosebite.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă bolnavilor de hepatită să beneficieze de virtuţile vindecătoare ale acestor fructe.

„ Aceşti bolnavi este bine să urmeze o cură cu nectar proaspăt de gutui şi să bea zilnic câte un litru din acest elixir, timp de o lună. De asemenea, substanţele conţinute de aromatele fructe de toamnă reduc colesterolul, combat bolile cardiovasculare şi tratează insuficienţa pancreatică. În aceste afecţiuni se recomandă câte o jumătate de pahar de suc proaspăt de trei ori pe zi."

În timp, gutuile au devenit un remediu pentru afecţiuni bucale, pulmonare, digestive, dar şi pentru insuficienţa hepatică, pentru dureri de gât, pentru bronşite, colon iritabil, astm, diabet şi pentru hipertensiune . În acelaşi timp, specialiştii susţin că un consum consecvent de gutui influenţează favorabil psihicul. Şi seminţele fructului au valoare terapeutică.

Macerate în apă, timp de şase-opt ore, acestea sunt un bun laxativ, mai ales pentru copii. Pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice şi, în acest caz, se consumă rasă, câte două linguriţe pe zi. Gutuile pot fi valorificate sub formă de peltea, de nectar, de dulceaţă, de compot sau sub formă de garnitură la preparatele din carne.

Reţeta săptămânii

Gutui umplute cu carne de pui

Timp de preparare : 60 minuteCalorii :270/porţia

Ingrediente : 10 gutui, 750 g carne tocată de pui , 2 ouă, 6 linguriţe de zahăr, 2 linguri de făină, 150 ml ulei de măsline, busuioc şi cimbru, după gust.

Preparare: Spălăm bine gutuile, tăiem un căpăcel în locul codiţei şi îndepărtăm seminţele şi cotoarele , făcând loc pentru umplutură. Separat, înăbuşim carnea în 50 ml de ulei şi în puţină zeamă de supă. Când este gata, lăsăm carnea să se răcească, apoi o amestecăm cu oul.

Cu această tocătură umplem gutuile, le punem căpăcelul decupat şi le înăbuşim în uleiul care a rămas. Separat, preparăm un sos din zahărul caramelizat, din făină şi din puţină apă. Apoi, adăugăm condimentele. Sosul îl turnăm peste gutui şi le lăsăm să fiarbă la foc mic, 15 minute. După aceea, punem cratiţa în cuptor şi lăsăm gutuile să mai fiarbă, la foc potrivit, 45 de minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Berecleanu Andreea la Londra 5 (1)   Copy jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
netflix pixabay jpg
index webp
milky way 67504 1280 jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
arable violets 4224439 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net