Ce boli indică variaţiile subite de greutate
Dacă, în decurs de 6-12 luni, ai pierdut cel puţin 5% din masa corporală, fără să fi schimbat nimic în alimentaţia cotidiană, sau dacă, dimpotrivă, te îngraşi simţitor, în ciuda tuturor eforturilor de a-ţi menţine greutatea la cote normale, e cazul să te alarmezi. Fluctuaţiile subite de greutate pot indica prezenţa anumitor afecţiuni.
- Hipertiroidie. Excesul de hormoni tiroidieni duce la accelerarea metabolismului, ceea ce înseamnă că organismul „arde“ mai multe calorii fără să absoarbă toate substanţele nutritive de care are nevoie.
- Stres și anxietate. Situaţiile stresante din viaţa de zi cu zi, dar şi depresia – starea patologică manifestată printr-o suferinţă generată de tristeţe şi anxietate permanentă, din cauza unor factori psihologici, de mediu sau genetici – te pot „subţia“ excesiv.
- Diaree cronică. Dacă durează mai mult de patru săptămâni, ea poate fi cauzată de afecţiuni precum sindromul de intestin iritabil, un anumit tip de intoleranţă la gluten şamd. Duce la o slăbire a sistemului imunitar.
- Diabet. În special diabetul de tip 1 duce la slăbiri subite. Boala apare atunci când organismul este incapabil să producă suficientă insulină, pentru a transporta glucoza formată în corp până la celule. În lipsa acestui combustibil necesar, corpul se „hrăneşte“ din rezervele existente.
- Cancer. Orice tip de cancer – colorectal, pancreatic, pulmonar etc. – duce la pierderi subite de greutate. Tumorile canceroase prezente în organism accelerează metabolismul.