Opinii despre un fenomen controversat: Dieta Inedia

Ultima actualizare:

Adepţii acestei diete consideră că hrana materială nu este indispensabilă şi vor să demonstreze că se poate trăi, fără probleme de sănătate, ani şi ani în şir fără hrană. Pentru majoritatea adepţilor acestei diete, credinţa în Dumnezeu şi lumina rugăciunilor le hrăneşte sufletul, uitând de cerinţele trupului care, spun ei, este pieritor. Existenţa fără hrană reprezintă o minune pe care experţii în medicină nu o pot explica.

Care sunt limitele rezistenţei umane?

Deşi un om sănătos poate să supravieţuiască fără apă circa patru zile, experţii se întreabă cum rezistă, de exemplu, victimele cutremurelor care supravieţuiesc sub dărâmături, până sunt salvate, zece- unsprezece zile fără apă.

Primele exemple

Documente religioase vechi precizează că au fost credincioşi care au trăit fără hrană, ani în şir. Printre cele mai vechi exemple este cel al Sfintei Ecaterina din Siena. Ea s-a născut în anul 1347, iar la vârsta de 16 ani a intrat în monahism. Mai târziu, când a împlinit vârsta de 26 de ani, ea a hotărât să trăiască fără hrană. A supravieţuit acestui regim de viaţă timp de şapte ani, fără să consume alimente şi s-a hrănit doar cu euharistia, împărtăşania, până vârsta de 33 de ani. Despre o altă sfântă, Lidwina, contemporanii săi spun că n-a mâncat nimic timp de...28 de ani.

Aceste exemple erau greu de crezut şi la fel de greu de dovedit. În perioada contemporană, medicii au studiat în anii 1920 primul exemplu de Inedia : o catolică, femeie simplă (bavareza Thereze Neumann), a supravieţuit acestui stil de viaţă timp de 40 de ani ( în intervalul 1922-1962). Totuşi, un raport medical întocmit în anul 1927, arată că, după 15 zile fără hrană, starea ei de sănătate nu s-a dovedit critică.

Premisa dietei

Premisa acestei diete este că, pentru a supravieţui nu avem nevoie decât de aer (care conţine forţa vitală numită „prana") şi de lumina soarelui, iar mâncarea şi apa trebuie evitate.

Ce spun specialiştii despre avantaje

Perioadele scurte de post, atunci când sunt supravegheate de specialişti, au beneficii pozitive minore asupra sănătăţii.

Dezavantajele dietei

Această dietă extremă este foarte periculoasă.

Cine urmează dieta aceasta poate să moară.

Rigoarea dietei este contradictorie fiziologiei umane. Pentru a supravieţui, omul are nevoie de apă şi de mâncare, mai mult decât de aer şi de soare.

Cum este urmată?

Cei care urmează dieta nu consumă mâncare sau apă ani în şir. Unii adepţi consumă apă, ceai sau cafea, dar în cantităţi foarte mici.Dieta nu recomandă exerciţii fizice. Mai mult, unii adepţi ai dietei evită activităţile fizice epuizante.

Ce spun specialiştii despre dietă

Deşi multe diete sunt criticate de medici pentru nivelul lor caloric redus, severitatea dietei Inedia este unică. În acest caz, nu este vorba despre o dietă care urmăreşte un program de slăbire. Dieta Inedia este o practică ezoterică, urmată de credincioşi, care renunţă la mâncare şi la apă, supravieţuind cu aer şi cu lumina soarelui. Dieta nu are nici un efect pozitiv. Cei care aderă la această dietă îşi pun viaţa în pericol, deoarece pot deceda prin deshidratare şi hipotermie.

Inedia, un fenomen greu de explicat

Unele constatări legate de starea de sănătate a unor echipe internaţionale de medici: După o perioadă îndelungată în care adepţii dietei au trăit fără mâncare, iar dacă revin la regimul de viaţă normală, intră în comă. Fenomenul, spun specialiştii care supraveghează aceste cazuri contemporane, pare ireversibil, iar dacă adepţii dietei continuă noul stil de viaţă trăiesc mulţi ani, fără să slăbească în mod dranmatic. În aceste cazuri, greutatea corporală oscilează de la o săptămână la alta doar cu câteva kilograme. Inedie este un fenomen greu de explicat...

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Planeta Radeanu jpg
image
image
image
image
image
image
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net