Cum tratezi sinuzita

Ultima actualizare:

    Depistată la timp şi tratată corect, sinuzita acută durează cam o săptămână.
Depistată la timp şi tratată corect, sinuzita acută durează cam o săptămână.

Nasul îţi curge încontinuu şi e înfundat, capul te doare şi ai febră. Dacă toate astea nu trec într-o săptămână, deşi ai luat o grămadă de pastile, atunci poţi să iei în calcul şi o eventuală sinuzită. Şi nu uita de vizita la medic.

Sinuzita este de două feluri, acută şi cronică, şi apare prin suprainfectarea bacteriană a sinusurilor, ca urmare a inflamării mucoasei care le căptuşeşte. Depistată la timp şi tratată corect, sinuzita acută durează cam o săptămână.

Un abces dentar, o alergie, o deviaţie de sept sau chiar polipii nazali pot fi alte cauze care provoacă sinuzita acută. În schimb, cea cronică persistă mai mult de patru săptămâni. Primul pas în depistarea sinuzitei este destul de simplu: medicul specialist apăsă pe sinusuri, iar dacă presiunea provoacă durere, eşti mai mult ca sigur posesorul unei sinuzite.

Cum o recunoşti

Nasul înfundat sau secreţiile purulente, durerea de cap care persistă, starea generală proastă sau apariţia mirosului neplăcut sunt simptome care apar în majoritatea cazurilor diagnosticate cu sinuzită.

„Se întâmplă foarte frecvent ca pacienţii să vină la consultaţie ORL doar cu durere de cap, fiind convinşi că au sinuzită. Durerea de cap are multiple cauze şi doar câteva sunt reprezentate de rinosinuzite. În general, această boală nu are ca unic simptom durerea de cap, ci se însoţeşte şi de celelalte simptome amintite", spune medicul Vlad Budu, specialist ORL.

Când e nevoie de operaţie

Din momentul în care medicul este aproape sigur despre ce este vorba, urmează o altă serie de investigaţii pentru un diagnostic precis. Una din ele este cea endoscopică, apoi ar putea fi nevoie chiar si de efectuarea unei radiografii.

„Nu toate rinosinuzitele necesită tratament chirurgical. Tratamentul medicamentos poate fi unul antibiotic, antiinflamator nesteroidian, antialergic sau cu sprayuri şi picături. Dacă în urma tratamentului medicamentos nu survine ameliorarea evidentă sau vindecarea pacientului, se poate decide continuarea tratamentului printr-o intervenţie chirurgicală", spune medicul Vlad Budu, specialist ORL.

Operaţiile se efectuează numai endoscopic. Asta înseamnă fără incizii sau cicatrici la nivelul feţei, frunţii sau gurii. Riscurile sunt reduse, internarea este de scurtă durată, iar vindecarea rapidă.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net