Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Avantajele hranei cu cereale integrale

Ultima actualizare:

    Cerealele integrale, surse de energie pentru organism
Cerealele integrale, surse de energie pentru organism

Grâul, hrişca, secara, orezul brun, meiul şi porumbul, bogate în substanţe nutritive, sunt principale surse de energie pentru organism.

Cerealele integrale, nerafinate, conservă în structura bobului principii nutritive bune pentru sănătatea noastră. Prin conţinutul mare de fibre şi prin absenţa colesterolului, consumul de cereale scade indicele glicemic, accelerează tranzitul intestinal şi modifică microflora intestinală.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în nutriţie şi fitoterapie, apreciază că aceste efecte anti grăsime contribuie la scăderea în greutate şi la diminuarea glicemiei, prevenind astfel apariţia cancerului de colon. Mai mult, cerealele integrale, adevărate super-alimente, deşi sunt sărace în grăsimi şi în colesterol, conţin acizi graşi esenţiali, o cantitate importantă de fosfor (sub formă de acid fitic, element esenţial anticancerigen) şi vitamine din complexul B.

Cerealele integrale-aliatele siluetei

Mulţi nutriţionişti consideră că un mic dejun este sănătos şi echilibrat când conţine şi cereale integrale. De exemplu, dr. Won Song de la Universitatea din Michigan, a studiat efectul consumului de cereale integrale la micul dejun asupra greutăţii corporale. Cercetătorul american a menţionat că femeile nefumătoare şi cele care practică un sport sunt mari amatoare să consume cereale dimineaţa.

Doctorul Won Song crede că pentru subieţii săi riscul de a se îngrăşa este cu 30 % mai mic în comparaţie cu femeile care nu mănâncă nimic la micul dejun. Explicaţia sa este convingătoare: persoanele amatoare de cereale consumă mai multe fibre şi mai puţine grăsimi în timpul zilei. Dar efectul acesta nu se remarcă la bărbaţi. Aceştia şi-au menţinut greutatea, indiferent de ora la care au degustat cerealele.

La aceeaşi concluzie a ajuns şi profesorul Walter Willett de la Universitatea Harvard din Boston. El a demonstrat că pentru femeile care consumă cereale la micul dejun riscul de a deveni supraponderale este de două ori mai mic decât cele care exclud acest aliment la micului dejun.

Grâul, o cereală foarte sănătoasă, conţine aproape toate oligoelementele şi foarte multe vitamine; în fruntea topului se remarcă vitaminele B6 şi B12. Datorită proprietăţilor sale nutritive, emoliente, laxative, antidiuretice, tonice, remineralizante, reconfortante şi sedative, terapia cu grâu este benefică în peste 70 de afecţiuni începând cu cele cardiace până la cancere şi tuberculoză.

Dar dr.britanic Gillian Mc.Keith, medic nutriţionist, directoarea renumitei Mc.Keith Clinic din Londra, recomandă un consum moderat de grâu sau înlocuirea acestuia cu alte cereale. Excesul grâului în dietă poate avea un efect negativ asupra sângelui şi a organelor interne.

Hrişcă pentru rezistenţa vaselor vasculare

Crupele de hrişcă sunt bogate în minerale sănătoase (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc), proteine, bioflavonoide rutin care îmbunătăţesc circulaţia şi rezistenţa vaselor sanguine. Pentru persoanele care fac alergie la grâu, hrişca este o alternativă ideală.

Secara, recomandată şi diabeticilor

Datorită substanţelor energizante şi nutrive, secara este benefică în tratamentul a mai bine de 30 de afecţiuni. Specialiştii o recomandă şi diabeticilor. De asemenea, ateroscleroza şi maladiile vasculare au o incidenţă mai scăzută la cei care consumă, frecvent, pâine de secară.

Orezul brun, benefic pentru multe boli

Orezul este, după grâu, cea mai cultivată cereală din lume. Orezul brun are efecte benefice asupra sistemului nervos, a celui digestiv, dar şi în hipertensiunea arterială, în angină şi în insuficienţa renală. Spre deosebire de orezul alb, cel brun conţine mai multe fibre, vitamine (A, B1, B2, B6, B8) minerale ( mai ales fosfor, calciu, magneziu, zinc) şi mai puţin zahăr.

Meiul, eficient pentru afecţiunile pulmonare

Meiul este cunoscut pentru conţinutul său de proteine, la egalitate cu cel al grâului. Numeroasele substanţe nutritive-săruri minerale, acizi şi vitamina A- conţinute de mei, recomandă această cereală într-o serie de afecţiuni, începând cu cele pulmonare, renale, digestive şi până la surmenajul pshic şi stările febrile.

Preparatele din porumb, pentru ateroscleroză

Porumbul este o cereală foarte valoroasă din punct de vedere nutriţional. Din compoziţia sa nu lipsesc minerale esenţiale pentru organism( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, zinc) şi vitamine (din complexul B alături de C, E, F şi K.). De la porumb se valorifică: mătasea (recomandată în afecţiuni renale, cardiace, obezitate, vezică urinară, făina de porumb (sub formă de mămăliguţă şi alte produse de panificaţie, foarte hrănitoare) şi uleiul din germeni de porumb, recomandat bolnavilor cu ateroscleroză şi colestrolul ridicat.

Bine de ştiu!

Cerealele integrale trebuie pregătite cât mai simplu. Derivatele lor-fulgii, pâinea cu cereale, germenii şi pastele de grâu integral trebuie asezonate cu iaurt sau sucuri de tomate.

„O pâine de casă este cu adevărat nutritivă dacă se prepară din făină de grâu, aşa cum s-a obţinut acesta după măcinare la moară. O pâine albă este lipsită de nutrienţi, deoarece nu conţine nici vitamine, nici minerale, nici enzime, spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Pâinea preparată din făină neagră îşi păstrează proprietăţile nutritive şi prospeţimea, fără conservanţi sau alte adaosuri."

Reţetele săptămânii

Pâinea simplă de casă

Ingrediente: 500 g făină neagră, 1 linguriţă de drojdie de bere, 300 ml de apă caldă, o linguriţă rasă de sare şi o lingură de ulei de măsline.

Preparare: Se amestecă ingredientele, apoi se frământă bine, până se obţine un aluat de consistenţă potrivită. După aceea, aluatul se lasă să crească într-un loc mai cald, timp de 30 de minute. După ce a crescut, aluatul se pune într-o tavă unsă cu ulei şi se ţine în cuptor, la foc potrivit, vreme de 45 de minute. După ce s-a copt, pâinea se înveleşte într-o pânză de bumbac.

Pâine cu banane

Ingrediente: 100 ml ulei de măsline, 3 banane coapte, 2 căni de făină de orez, 1 cană de zahăr, 1 cană de nuci, o lingură de drojdie de bere, 1 linguriţă de vanilie, 2 ouă.

Preparare: Se amestecă uleiul cu zahărul, se adaugă ouăle şi vanilia. Separat, se amestecă făina şi drojdia de bere dizolvată în puţină apă; apoi, în compoziţie, se adaugă bananele, amestecându-se foarte bine până când se încorporează bine toată făina. În final, se pun şi nucile. Compoziţia se toarnă în tavă şi se pune în cuptorul încins; pâinea se coace la foc moderat, timp de 75-80 de minute. Verificaţi dacă pâinea s-a copt, cu o scobitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net