Ceaşca de sănătate: Top 3 plante care vă scapă de febră
Mai ales în anotimpul rece, multe afecţiuni sunt însoţite de febră, un simpton neplăcut şi periculos. Când nu depăşeşte anumite valori, febra este un semnal că organismul se luptă virusuri şi cu bacteriile.
Specialiştii vorbesc de starea subfebrilă când temperatura corpului înregistrează 37-38 grade C. În acest caz, febra se poate „linişti" cu ajutorul unui antiinflamator, dar şi cu comprese reci.
Când febra depăşeşte valoarea de 38 de grade C, atunci organismul se supraîncălzeşte şi febra este, într-.adevăr, periculoasă. În acest caz, ceaiurile terapeutice sunt un remediu foarte bun: ele hidratează organismul şi îmblânzesc efectele febrei. În astfel de cazuri, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă ceaiuri foarte eficiente din farmacia casei :teiul, socul şi hameiul .
Teiul are efect antitermic
În categoria plantelor tămăduitoare, florile de tei au acţiune sedativă, antiinflamatoare, antitermică, sudorifică şi emolientă. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că florile de tei sunt folosite cu succes în tratamentul dependenţei de calmante, când infuzia se administrează odată cu tranchilizantele şi elimină efectele negative ale acestora. Cura cu infuzie din flori de tei este un remediu renumit pentru răcelii, pentru febră şi pentru gripă.
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia: Se prepară din două linguriţe cu plantă la 250 ml de apă.
Ceaiul se fierbe timp de două minute; după aceea, cana se lasă acoperită timp de zece minute. În final, infuzia se strecoară şi se bea călduţă. Se recomandă, câte două, trei căni pe zi.
Socul ţine febra sub control
Preparatele din soc (din flori, frunze, fructe sau din rădăcini) sunt remedii excelente pentru răceli şi laringite, deoarece stimulează transpiraţia. În acelaşi timp, planta este valorificată ca un "vehicol" pentru alte remedii cu efect expectorant sau care poate stimula transpiraţia. Deoarece conţine vitamina C, socul ţine sub control febra. În acelaşi timp, nivelul potasiului din compoziţia plantei reglează nivelul apei din corp. Totodată, pentru afecţiunile căilor respiratorii, pentru, gripă sau pentru răceli bronşice este indicată infuzia din flori de soc. În acest caz se recomandă câte două căni de ceai pe zi. Acest remediu are proprietăţi antisudorifice şi de fluidizare a secreţiilor bronşice.
Cum se prepară, cum se administrează
Pentru prepararea infuziei, se recomandă una-două linguriţe de flori şi 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se infuzează timp de zece minute; apoi se strecoară şi se bea călduţ. Se recomandă două căni pe zi.
Hameiul are efect sudorific
In medicina tradiţională, Hameiul, foarte bogat în principii active, este util în tratarea unei game impresionante de afecţiuni. În scopuri terapeutice, de la plantă se folosesc micuţele conuri pentru prepararea infuziei. În sezonul rece, ceaiual de hamei este eficient în bolile pulmonare, în stări gripale, tuse, bronşite şi în febră.
Ceaiul, benefic în stări gripale, este sudorific. În acelaşi timp, infuzia combate neliniştea şi insomnia. Ceaiul este recomandat doar seara, pentru că produce somnolenţă. De asemenea, o cură cu infuzie de hamei acţionează ca un antiinflamator în reumatism şi poliartroze.
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia se prepară din două linguriţe de conuri de hamei peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Ceaiul se infuzează zece minute şi se bea călduţ.