Totul despre recuperarea după cezariană

Ultima actualizare:

    Durata recuperării depinde de starea de sănătate a fiecărei femei
Durata recuperării depinde de starea de sănătate a fiecărei femei

Tocmai ai născut, eşti în al nouălea cer şi abia aştepţi să îţi ţii puiul în braţe. În acelaşi timp însă, dacă ai născut prin cezariană, această perioadă coincide cu disconfortul produs de operaţie. Află din acest articol ce măsuri să adopţi pentru ca recuperarea să fie mai uşoară!

Mişcarea grăbeşte refacerea

Imediat după ce trece efectul anesteziei, vei avea senzaţia de ameţeală şi vei resimţi durere la nivelul abdomenului. Încearcă să respiri adânc şi să-ţi mişti cât mai mult picioarele. În primele 24 de ore de la intervenţie, se scot perfuzia şi sonda urinară.

Tot acum, medicii recomandă ridicarea din pat şi plimbările scurte prin salon, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, astfel evitându-se riscul formării de cheaguri. Începe cu 5-6 paşi, fără mişcări bruşte.

„Mobilizarea are numeroase beneficii: activează circulaţia generală, în special pe cea a membrelor inferioare, ajută la restabilirea tonicităţii şi a funcţiei intestinale, a vezicii urinare, favorizează regresia uterină, eliminarea lohiilor (scurgeri vaginale) şi revenirea la normal a musculaturii abdominale", explică medicul Roxana Ţarălungă, specialist obstetrică-ginecologie.

După 7 zile, se pot relua activităţile cotidiene

Durerile în zona cicatricei sunt mai pronunţate în primele săptămâni după cezariană. La nevoie, poţi lua calmante recomandate de medic. „Deşi procesul de involuţie uterină durează 5-6 săptămâni, iar vindecarea cicatricei post-operatorii continuă şi după scoaterea firelor (la 7-10 zile), putem spune că recuperarea după operaţia cezariană se finalizează la aproximativ 5-7 zile, când mama se poate descurca singură în activităţile cotidiene", afirmă medicul Roxana Ţarălungă. Totuşi, evită efortul fizic intens în următoarele 2 luni, iar dacă vrei să faci sport, ai undă verde după 4 luni de la operaţie.

Cum îngrijeşti cicatricea

Timp de 6 săptămâni după cezariană, este indicat să faci duş, nu baie, pentru protejarea tăieturii. După duş, dezinfectează cicatricea cu betadină; nu este nevoie să o acoperi cu pansament. În cazul în care ai febră şi observi că plaga s-a umflat şi supurează, cere ajutorul medicului, pentru că poate fi vorba despre o infecţie.

Scurgerile vaginale sunt abundente mai ales în primele zile, după care se reduc în următoarele 2-3 săptămâni. Pentru igiena locală, foloseşte o soluţie antiseptică, de două ori pe zi. Nu este nevoie de spălări interne (irigaţii vaginale) decât dacă medicul le recomandă.

Continuare pe clicksanatate.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net