Atenţie la calorii! Uite cât trebuie să consumi în funcţie de sex şi vârstă
Suntem preocupaţi de mâncarea sănătoasă, citim eticheta cu ingrediente de pe alimentele pe care le cumpărăm, dar uităm adesea să verificăm numărul caloriilor. Multe alimente, chiar dacă sunt sănătoase, sunt bogate în calorii şi nu-i avantajează deloc pe cei care ţin la siluetă.
Rolul caloriilor este să-ţi dea energie. Dacă eşti activ şi le „arzi", e bine. Dacă nu, se vor depune. Spre exemplu, 100 g ecler cu ciocolată are 300 calorii, o ciocolată caldă 400 calorii, o ciocolată cu lapte 540 calorii, 100 g cartofi prăjiţi 320, aceeaşi cantitate de nuggets de pui 230-270 calorii, iar 100 g de caşcaval 400 calorii.
Atenţie mare şi la alimentele sănătoase! 100 g de alune au 671 calorii, de migdale 590 calorii, de nuci peste 650 de calorii, de cereale integrale 320 calorii. Alimentele sărace în calorii sunt: grepfrutul (30 calorii), varza (25), iaurtul (50), roşiile (23), merele (50) etc.
După cum vezi, inclusiv alimentele sănătoase sunt bogate în calorii, însă calitatea lor e superioară celor provenite din alimente procesate, dulciuri rafinate şi fast-food, care nu aduc niciun aport în elemente nutritive.
"Oamenii au devenit mai interesaţi de aditivii din alimente decât de caloriile pe care le conţin. Însă dacă nu le iau în calcul, ele se pot transforma în kilograme în plus", spune prof dr. Nicolae Hâncu, expert în diabet zaharat, nutriţie şi obezitate. E importat şi când îţi aprovizionezi organismul cu aceste calorii. Nu trebuie să-ţi iei toată porţia la o singură masă, cu atât mai grav dacă le consumi seara. Ai nevoie de energie mai mult în prima parte a zilei.
Nicolae Hâncu ne dă mai jos un tabel cu numărul de calorii de care are nevoie o persoană, în funcţie de sex, vârstă şi gradul de activitate fizică pe care o face.
De obicei, pe eticheta alimentelor, la "valoare energetică" apare un anumit număr de kcal. Spre exemplu, un iaurt mic de fructe are 80-95 kcal. Teoretic, 1 kcal e echivalentul a 1.000 de calorii. Nu te speria, nu trebuie să înmulţeşti cu 1.000 cele 80-95 kcal ale iaurtului pe care tocmai l-ai mâncat. Cele două se confundă, nutriţioniştii alegând să spună calorii în loc de kilocalorii pentru simplificare.