Lipsa de fier, periculoasă pentru copii

Ultima actualizare:

    Anemia feriprivă apare din cauza nivelului scăzut de fier din organism.
Anemia feriprivă apare din cauza nivelului scăzut de fier din organism.

Copilul tău are dureri de cap, e mereu obosit, iritat, are deficit de atenţie, paloare a pielii şi lipsa poftei de mâncare? Poate suferi de anemie feriprivă, dată de o carenţă de fier. Este cea mai frecventă deficienţă nutriţională întâlnită la copiii din România şi, netratată, este foarte periculoasă.

Anemia feriprivă apare din cauza nivelului scăzut de fier din organism. Poate afecta persoanele de toate vârstele, însă copiii sunt cei mai vulnerabili. 40% din copiii sub 5 ani şi 1 din 4 copii de vârstă şcolară suferă de acest tip de anemie. Iar asta deoarece sunt în perioada de creştere şi dezvoltare.

„Fierul joacă un rol extrem de important în perioada de creştere, fiind o componentă esenţială a structurii globulelor roşii. Copiii mici sunt cei mai expuşi la scăderea cantităţii de fier din organism, fapt periculos pentru sănătatea lor. Când nivelul de fier este redus, numărul globulelor roşii scade şi astfel transportul de oxigen de la nivelul plămânilor către celelalte organe şi sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea redusă va conduce la o dezvoltare şi funcţionare mai proastă cu consecinţe pe termen mediu şi lung", atrage atenţia prof. dr. Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie. Cei mai predispuşi sunt sugarii diversificaţi târziu cu alimente sărace în fier, cei născuţi prematur, copiii care au diete dezechilibrate, fără proteine, şi cei care au infecţii cronice.

Simptomele care trebuie să-ţi dea de gândit. Cele mai frevente simptome sunt: scăderea poftei de mâncare, tulburări de înghiţire, leziuni bucale. Apar şi durerile de cap, stări de oboseală, deficit de atenţie, iritabilitate, slăbiciune musculară, paloare a tegumentelor şi mucoaselor, tulburări digestive (diaree), toleranţa la efort scade.

Cât de gravă e problema. În stadiu incipient, anemia feriprivă evoluează încet, rămânând de multe ori neobservată. Copiii cu lipsă de fier sunt vulnerabili la infecţii respiratorii şi digestive, organismul lor e slăbit. Netratată, anemia le afectează dezvoltarea cerebrală şi poate determina întârzieri intelectuale şi cognitive majore. Randamentul intelectual şi performanţele şcolare scad în paralel cu agravarea anemiei. Din acest motiv, părinţii trebuie să fie atenţi la semnale şi să ia măsuri. Lipsa de fier se depistează printr-o simplă analiză de sânge recoltat din deget.

Ce măsuri trebuie să iei. Alimentaţia joacă un rol esenţial. Copilul trebuie să mănânce alimente care conţin fier, precum: ficat de pasăre, carne roşie, peşte gras, ouă, linte, spanac etc. Pentru ca fierul să fie bine absorbit, e bine să se asigure un aport suficient de vitamina C (o găsiţi în broccoli, roşii, citrice, fructe de pădure, pătrunjel etc.). Copiii au nevoie de aproximativ 7-10 mg de fier pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net