Orele ideale de masă dacă vrei să slăbești. Sugestii de preparate și trucuri alimentare

Ultima actualizare:
O supă caldă este ideală la prânz. Umple stomacul în schimbul unui număr mic de calorii
O supă caldă este ideală la prânz. Umple stomacul în schimbul unui număr mic de calorii

Nu contează doar ce și cât mănânci, dacă vrei să slăbești, ci și orele la care iei masa. Potrivit studiilor, organismul uman procesează mâncarea diferit pe parcursul a 24 de ore, iar mesele trebuie să se sincronizeze cu ritmul circadian, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să fie optim pe parcursul întregii zile. Medicul Oana Cuzino, prezentatoarea emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?” de la PRO TV, a explicat în detaliu care sunt orele ideale la care trebuie să luăm micul dejun, prânzul și cina pentru a ne păstra silueta.

Micul dejun: între 6.00 și 9.45

În funcție de programul fiecăruia, încearcă să iei micul dejun în intervalul 6.00-9.45, la circa o oră după ce te-ai trezit. El dă energie și menține senzația de sațietate până spre prânz, mai ales dacă e bogat în proteine. O omletă, un sendviș cu șuncă de bună calitate, iaurt grecesc/lapte degresat/lapte vegetal cu cereale sunt câteva variante recomandate pentru prima masă a zilei.

Prima gustare: la 2-4 ore după micul dejun

Nu toată lumea are nevoie de gustare, însă dacă simți nevoia să mănânci ceva, nu te abține. Această gustare are rolul de a te energiza și previne riscul de a da iama în prea multă mâncare la prânz. O mână de migdale crude, un fruct, un smothie cu banane, iaurt și quinoa sunt câteva exemple sănătoase.

Prânzul până în ora 15.00

Nu depăși această oră, atrage atenția Oana Cuzino. Un studiu publicat de Jurnalul American de Nutriție a concluzionat, după monitorizarea a 1.300 de persoane care erau la dietă, că cele care au luat prânzul până în ora 15.00 au avut mai mult succes în lupta cu kilogramele în plus. Cele mai bune opțiuni sunt: carne la grătar cu garnitură de legume, pui cu orez, salate cu ton/somon, supe și ciorbe de tot felul.


    O supă caldă este ideală la prânz. Umple stomacul în schimbul unui număr mic de calorii
O supă caldă este ideală la prânz. Umple stomacul în schimbul unui număr mic de calorii

A doua gustare: după 3 ore

Are același rol – de a scădea riscul să te înfometezi și să iei o cină mai copioasă decât e cazul. Apelează la gustare doar dacă îți e foame. Și fă diferența dintre foame și poftă, căci în ziua de azi prea puțini mai mâncăm cu adevărat de foame. Această gustare poate conține un fruct, un iaurt, un morcov, o bucățică de prăjitură cu făină integrală (fără zahăr), felii de ardei gras cu guacamole etc.

Cina: până în ora 19.00

Un alt studiu făcut la Universitatea Brigham și citat de doc.ro a monitorizat 29 de bărbați cărora li s-a permis ca pe o perioadă de 2 săptămâni să mănânce când doreau, iar pe o perioada de 2 săptămâni au fost condiționați să nu mai mănânce după ora 19.00. S-a constatat că în săptămânile în care cina s-a luat până în ora 19.00 bărbații au consumat cu 244 de calorii mai puțin în fiecare seară. În plus, culcatul cu burta plină afectează calitatea somnului. La cină poți opta pentru legume la grătar, salată, cartof umplut (cu ton și porumb sau cu ciuperci, brânză), vită la grătar cu salată verde etc.

Alte reguli de aur în alimentație dacă vrei să slăbești

  • Secretul slăbitului e să mănânci mai puţin decât îţi trebuie, să te ridici de la masă când încă îţi mai e puţin foame, astfel încât organismul să ardă mai multe calorii decât consumi tu.
  • Puţin din toate. Pe asta pledează nutriționistul Mihaela Bilic care, spre fericirea noastră, nu dă „interzis” la nimic: „O alimentaţie echilibrată înseamnă că e diversificată. Fiecare aliment are anumiţi nutrienţi şi doar mâncând din toate putem acoperi nevoile organismului. Să interzici cu desăvârşire nişte alimente este o măsură greşită, frustrantă. Nu mori dacă mănânci într-o zi parizer sau prăjeli, atâta timp cât nu îţi faci un obicei din asta, după cum nu e bine nici să mănânci două kilograme de salată cât e ziua de lungă. Organismul nostru trebuie să beneficieze de o varietate de alimente pentru că fiecare are rolul său, valorile sale nutriţionale”.
  • Pe lângă diversitate, contează să cunoşti porţia corectă din fiecare aliment. Nu există alimente sănătoase şi nesănătoase, contează doar în ce cantitate le mâncăm. Sunt alimente facultative, pe care le mâncăm doar pentru plăcerea gustului (cum sunt cartofii prăjiţi, mezelurile, semipreparatele, dulciurile, toate concentrate caloric în grăsimi, sare şi aditivi) şi sunt alimente care trebuie să facă parte zilnic din dieta noastră (legume,fructe, cereale, proteine din carne, peşte, brânză sau ou).
  • Nu evita carnea! Este doar un mit faptul că, dacă vrei să slăbeşti, trebuie să treci pe legume şi fructe. Ba unele fructe sunt chiar nerecomandate din cauza conţinutului mare de fructoză. Carnea, în schimb, ajută la menţinerea musculaturii. Fără ea, nu poţi slăbi sănătos şi de durată.
  • Nici grăsimile nu sunt inamicul siluetei. Ele nu au legătură cu grăsimea corporală. Aceasta din urmă este produsă de carbohidraţi, dulciuri. Grăsimile găsite în mod natural în carne, lactate, ouă, uleiuri presate la rece, nuci şi seminţe sunt rareori lucrul de care trebuie să te fereşti dacă vrei să slăbeşti sănătos.
image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net