Osteoporoza și deficitul de vitamina D, mai frecvente la femei. Ce riscuri dau

Ultima actualizare:

    Durerea de genunchi poate indica o instabilitate de rotulăFoto: Free Pick
Durerea de genunchi poate indica o instabilitate de rotulăFoto: Free Pick

Doamnelor, mare atenție la sănătatea oaselor! Sunteți predispuse la deficit de vitamina D, la osteoporoză, iar de aici și până la fracturi e doar un pas. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, vorbește despre o problemă care apare frecvent la genunchi.

Specialistul atrage atenția că femeile au o predispoziție genetică pentru instabilitatea de rotulă. Asta poate duce la artroza genunchiului în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical.

Ce este artroza genunchiului

Potrivit unui studiu medical internațional, 77% dintre pacienții care prezintă diagnosticul de gonartroză, cunoscută ca artroza genunchiului, sunt femei, față de doar 23% bărbați. „Instabilitatea de rotulă apare mai des la femei decât la bărbați din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile având bazinul mai lat decât barbații, sau a unor ligamente mai slabe. Poate apărea în urma unor traumatisme, a unor dezaxări de membre, a unei predispoziții din naștere sau după anumite intervenții chirurgicale asupra genunchiului. Astfel, apar luxațiile sau deplasările de rotulă care forțează cartilajul genunchiului până la distrugere și pot duce la apariția gonartrozei”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean.


    Dr. Ion Bogdan Codorean
Dr. Ion Bogdan Codorean

Semne care trebuie să te trimită la medic

Durerea de genunchi, crepitațiile sau luxația de rotulă sunt semne care pot indica o posibilă instabilitate de rotulă: „Dacă genunchiul trosnește sau doare este semnul că este deja afectat cartilajul de pe rotulă și asta poate fi cauzat de un traumatism sau de o instabilitate potențiala. Mai precis, este o mișcare greșită a rotulei care trebuie investigată de către medicul ortoped pentru a stabili diagnosticul și tratamentul. Este foarte important de știut că toți acești factori modificați pot fi corectați dacă se consultă din timp un medic de specialitate”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean. Tratamentul pentru astfel de probleme poate varia de la gimnastică de recuperare până la intervenție chirurgicală. Chiar dacă apare cel mai frecvent la persoanele adulte, instabilitatea de rotulă poate să își facă apariția începând cu 7-8 ani, astfel ca medicul ortoped recomandă atenție sporită și în cazul copiilor.

Deficitul de vitamină D se întâlnește mai multe la femei

În ceea ce privește particularitățile femeilor la nivelul oaselor, dr. Ion Bogdan Codorean atrage atenția și asupra altor probleme care pot apărea cu preponderență la ele: ”Pe lângă frecventa instabilitate de rotulă, semnalez că osteoporoza și deficitul de vitamina D afectează într-un procent mai mare femeile. În aceste cazuri, scade densitatea osoasă și apar riscurile de fracturi, cele mai frecvente la șold și la coloană. Investighate și detectate la timp, aceste dezechilibre pot fi ținute în frâu cu tratamente specifice.”, recomandă dr. Ion Bogdan Codorean.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net