Păduchilor le place părul curat

Ultima actualizare:

     Păduchii trăiesc pe scalp şi depun ouăle la rădăcina firului de păr
Păduchii trăiesc pe scalp şi depun ouăle la rădăcina firului de păr

Păduchii sunt peste tot, în orice anotimp. Circulă cu noi cu tramvaiul, merg la piscină, la cinema sau în camerele de hotel. Însă cel mai mult le place în şcoli şi grădiniţe. Aici pot sări cel mai uşor de pe un căpşor de copil pe altul. Pe numele ei oficial pediculoză, contaminarea cu păduchi nu este o problemă de igienă personală, aşa cum încă mai au impresia 1 din 5 români.

Păduchii nu fac discriminări între părul lung sau scurt, curat sau murdar, nici în funcţie de categoria socială a gazdei, de nivelul ei de trai. Este o problemă a comunităţilor. Cel mai frecvent se transmit în şcoli şi grădiniţe, deoarece copiii sunt mult mai dezinhibaţi, stau mai apropiaţi, îşi împrumută căciulile, pampoanele, agrafele. „Cu cât trăim mai mult în comunitate şi nu fiecare în peştera lui, cu atât riscurile de contaminare sunt mai mari. Pediculoza este o afecţiune banală care se transmite prin contactul direct păr cu păr sau cu obiectele care au atins părul. Nu pune în pericol sănătatea, nu dă alte boli, cel mai mare neajuns este stigmatul social”, spune Daniela Dumitru, marketing managerul unei firme care comercializează produse anti-păduchi.Şi într-adevăr, copilul cu păduchi este rapid marginalizat în clasă, părinţii se panichează ca în faţa unei mari catastrofe, fapte care îl afectează şi îl traumatizează pe cel mic. Potrivit studiilor, 4 din 10 adulţi care au recunoscut că au avut păduchi în copilărie s-au simţit jenaţi, restul dezgustaţi, speriaţi şi chiar murdari. Psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să verifice frecvent părul copiilor. Scărpinatul este principalul simptom al pediculozei. Dacă observă prezenţa păduchilor, e bine să apeleze la produse farmaceutice (şampoane, spray-uri şi tratamente) care  distrug micile insecte după o singură aplicare. În acelaşi timp, e bine să anunţe învăţătorul şi restul părinţilor de faptul că în şcoală este o epidemie. Şi locuinţa trebuie curăţată. Prosoapele, lenjeria de pat, pernuţele şi toată rufăria din casă trebuie fiartă, pentru a nu se transmite păduchi şi la restul membrilor familiei.

Ce trebuie să ştii despre aceste insecte

  • Trăiesc pe suprafaţa scalpului şi preferă locurile mai calde, spre exemplu în spatele urechilor sau la baza gâtului.
  • Muşcă din scalp şi injectează o substanţă prin salivă. Acest lucru irită scalpul şi cauzează mâncărime.
  • Nu transmit boli, dar favorizează iritaţii şi chiar infecţii.
  • Când părul e spălat cu produse obişnuite, păduchii se prind strâns de firul de păr, închizându-şi orificiile prin care respiră.
  • Există produse speciale care îi ucid. Renunţaţi la clasicul gaz, care poate irita pielea capului.
  • Păduchii maturi trăiesc în medie 30 de zile. În acest timp, femela poate depune până la 200-300 de ouă.
  • Odată scoşi din păr păduchii rezistă pe suprafeţe până la 2-3 zile.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles Foto Getty Images (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
duckadam jpg
Elena Lasconi Foto Mediafax jpg
Calin Georgescu Foto Mediafax (8) jpg
image png
ninge 04533700 jpeg
Calin Georgescu Foto Mediafax (11) jpg
accident vaslui jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net