Pepenele galben, bun pentru ten
Dulce şi parfumat, pepenele galben este un adevărat fruct medicament. Dr. Ovidiu Bojor, specialist în fitoterapie, explică la ce este bun.
De la pepenele galben (originar din Asia Centrală şi Arabia tropicală) se consumă miezul cărnos, zemos, parfumat, dulce şi înviorător, fie crud, fie sub formă zaharisită sau sub formă de dulceaţă.
Se cunosc următoarele acţiuni terapeutice ale pepenelui galben: diuretică, emetică, expectorantă, febrifugă, laxativă, litotritică, stomahică, tonifiantă, vermifugă.
Mai puţin diuretic decât pepenele verde, cel galben se recomandă în schimb ca un bun laxativ vegetal, comparabil cu prunele uscate. În acest scop, se consumă sucul proaspăt, obţinut prin presarea pulpei.
Se mai recomandă în: anemii, constipaţie cronică, hemoroizi, litiază urinară, reumatism şi tuberculoză pulmonară.
În medicina tradiţională, seminţele sub formă de decoct (o linguriţă la o cană) se recomandă ca expectorante, dar şi în tratamentul hemoroizilor.
Miezul este stomahic, favorizând digestia prin stimularea secreţiei sucurilor gastro-intestinale.
Seminţele au acţiune febrifugă şi, respectiv, ca şi cele de pepene verde, vermifugă. Pentru eliminarea paraziţilor din corp, este necesară şi o purgaţie.
În medicina empirică, seminţele uscate şi pisate sunt folosite ca antivomitiv.
În arsurile uşoare şi în inflamaţii, se recomandă cataplasme cu pulpă zdrobită.
În cosmetică, poate fi folosit, sub formă de măşti cosmetice, pentru tenurile uscate.
Contraindicaţii: E contraindicat în diabet, în enterocolite şi în dispepsii.
Mai multe informaţii, în cartea „Plante şi miresme biblice”, Editura Fiat Lux, telefon: 021-331.68.94 şi 0723.327.124