Plante gustoase şi sănătoase

Ultima actualizare:

Le foloseşti la mâncare, le păstrezi în cămară sau chiar le cultivi în ghiveci ori în grădină. Pe lângă savoare, plantele aromatice sunt şi o sursă de substanţe benefice pentru organism, fiecare având particularităţile sale. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Busuiocul, digestiv

Vedeta sosurilor de roşii şi a salatei italiene cu roşii, busuiocul este util şi ca remediu natural, mai ales împotriva tulburărilor digestive, datorită uleiurilor volatile pe care le conţine. În acest scop, se folosesc frunzele şi florile plantei, recoltate în timpul înfloririi şi lăsate la uscat într-un loc uscat şi răcoros. Infuzia o prepari dintr-o lingură de frunze şi flori, pe care le laşi 10 minute în 250 ml de apă fierbinte. Bea câte o cană după mesele principale, de câte ori ai probleme cu digestia. 

Mărarul stimulează bila leneşă

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este diuretic şi un digestiv excelent. Substanţele din compoziţia sa stimulează secreţia biliară, uşurând astfel digestia grăsimilor. În plus, este util în caz de insomnii, de anxietate şi de oboseală cronică. Cel mai util este să-l foloseşti sub formă de decoct: fierbe o mână de mărar în 300 ml de apă timp de 5 minute, apoi strecoară-l şi bea-l cald. 

Salvia, aliata femeilor

Salvia are în compoziţie substanţe care imită hormonii estrogeni ai femeilor (fitoestrogeni). De aceea, preparatele pe bază de salvie vin în ajutorul femeilor aflate la premenopauză şi menopauză, atenuând frecvenţa şi severitatea bufeurilor. Unele studii arată că remediile cu această plantă pot reduce cu 50% transpiraţia excesivă. Infuzia o prepari dintr-o linguriţă de frunze uscate la 300 ml de apă fierbinte, laşi să acţioneze 10 minute şi bei 2-3 căni pe zi. Extern, salvia este ideală pentru inflamaţiile de la nivelul cavităţii bucale: stomatite, gingivite, faringite, precum şi în problemele provocate de proteze. În astfel de cazuri, e bine să foloseşti o infuzie concentrată: pui 2 linguriţe de plantă la 100 ml de apă fierbinte şi laşi să acţioneze 15 minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net