Pregătește singur cele mai sănătoase bunătăţi de sezon!

Ultima actualizare:

    Din căpşuni poţi face  shake-uri delicioase
Din căpşuni poţi face shake-uri delicioase

Câte minunăţii găseşti în pieţe în această perioadă! Totul e verde, proaspăt, aromat şi parfumat, numai de drag să începi o cură de detoxificare. Printre fructele şi legumele pe care le cumperi şi le foloseşti mereu, nu rata câteva care se găsesc doar în această perioadă a anului. Din ele poţi face nişte reţete pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.

Socata

Se face din flori de soc, miere, lămâie şi mentă, toate ingredientele având beneficii valoroase pentru sănătate. Ai nevoie de 14 flori mari la 10 litri de apă plată, 4 lămâi (două tăiate felii, de la alte două doar sucul), câteva bobiţe de orez (ajută la fermentare), două rămurele de mentă şi miere după gust. Toate acestea se pun într-un vas mare care se lasă în soare, acoperit, timp de 2-4 zile, până ajunge la nivelul de aciditate dorit. Apoi se strecoară şi se pune în sticle, la frigider. Această băutură aromată şi răcoroasă ajută la detoxificarea organismului, are proprietăţi laxative, ajută la eliminarea apei din ţesuturi, e recomandată în boli de rinichi, dar şi în caz de răceli, bronşite. Are proprietăţi antiseptice, antivirale, tonice pentru organism, fiind utilă persoanelor anemice, convalescente.

Sirop din muguri de brad

În pieţe veţi găsi, în această perioadă, şi muguri de brad. Dacă nu-i găsiţi, orientaţi-vă după miros, pentru că vin cu o adiere proaspătă, de munte. Mugurii se culeg doar când au lungimea de 3-4 cm şi culoarea verde crud. Se spală, se pun într-un vas şi se acoperă cu apă, apoi se dau la foc, timp de 30-50 de minute, până se înmoaie. Se iau de pe foc şi se lasă până a doua zi, astfel încât mugurii să-şi lase în apă toate uleiurile aromatice şi mineralele. A doua zi se strecoară, se adaugă miere şi zeamă de lămâie. În alte reţete se foloseşte zahărul brun şi, după strecurare, se pune din nou la fiert până se mai îngroaşă, însă noi vă recomandăm mierea, pentru că este mai sănătoasă (fără să o pui la fiert!). Acest sirop este cel mai bun tratament naturist în caz de bronşită, dureri de gât, răceli, întăreşte imunitatea şi stimulează pofta de mâncare.

Shake-uri cu căpşuni 

Cele mai bune şi mai aromate căpşuni, în această perioadă le găseşti. Poţi face din ele shake-uri delicioase, dar şi aspectuoase. Pentru o porţie, se curăţă de codiţe şi se spală 15 căpşuni, se pun peste ele 2-3 linguri de iaurt gras, 3 frunze proaspete de mentă şi o linguriţă de miere. Se mixează şi se pune în pahare, pe care le decorezi cu frunze de mentă şi cu căpşuni. Această băutură este hrănitoare şi plină de vitamine, putând înlocui cu succes un mic dejun.

Compot de cireşe

Profită de bogăţia de cireşe care se găsesc pe tarabe şi fă din ele compoturi şi dulceţuri pentru lunile următoare. Se pun la fiert 150 ml de apă cu 150 g de zahăr. Când începe să se lege, se adaugă 1 kg de cireşe şi se lasă la foc mic până se înmoaie bine fructele, iar lichidul este violet închis. Când sunt aproape gata, se adaugă sucul de la o lămâie şi puţin coniac. Compotul este foarte bun pentru copii în sezonul rece, mai ales când îi prinde vreo răceală şi sunt în perioadă de convalescenţă.

Suc verde cu tije de ţelină 

În perioada aceasta găsiţi în pieţe şi ţelină proaspătă, cu tot cu tulpină. Tijele de ţelină sunt foarte bune pentru detoxificarea organismului. Pentru un suc răcoritor, Ligia Pop, promotoarea alimentaţiei raw vegan în România, îţi dă următoarea reţetă. Ingrediente: 2 mere, 10 frunze de salată de diferite soiuri, un fir de știr proaspăt răsărit, 10 frunze mici de spanac, 3 fire de pătrunjel, zeama de la o jumătate de lămâie, 2 frunze de căpșuni şi o tijă de ţelină. Toate ingredientele se dau printr-un storcător prin presare la rece și se consumă imediat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net