Premieră în România. Vaccinul HPV va fi administrat gratuit și băieților. Ce boli poate provoca virusul în cazul lor

Ultima actualizare:

Exista peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV). Infecția cu HPV afecteaza atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele.

vaccinare vaccin copil shutterstock 1419146978 jpg

În România vaccinul HPV este gratuit doar pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani, dar vaccinarea este esențială nu numai pentru fete ci și pentru băieți. Așa cum fetele sunt protejate de cancerul de col uterin, prin vaccinare băieții primesc protecție împotriva unor boli extrem de grave cum este cancerul în gât. Vaccinarea HPV pentru băieți va fi compensată începând din această toamnă.

Din lunile septembrie-octombrie vaccin HPV va fi compensat și pentru băieți, iar măsura va fi valabilă și pentru femeile care au vârsta între 18 și 45 de ani, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Compensarea devine operaţională din această toamnă, probabil luna septembrie, septembrie-octombrie, va deveni operaţională. Nu e vorba doar de vaccinul HPV, e vorba şi de alte tipuri de vaccinuri de interes pentru public, cum e vaccinul gripal sau de vaccinuri pentru pacienţii cu boli cronice”, a anunțat ministrul Rafila.  

„Din această toamnă, sigur că depinde foarte mult şi de fluxurile financiare, dar vă garantez că în această toamnă vaccinul HPV va fi compensat. Şi, ceea ce este cel mai important va fi compensat, parţial, e adevărat, şi pentru femeile între 18 şi 45 de ani şi pentru băieţi", a mai spus ministrul relatează Agerpres.

În acest moment, în farmaciile de la noi o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă. Sunt peste 150 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

Vaccinarea HPV, esențială pentru băieți ca și pentru fete

Vaccinarea impotriva HPV (Human Papilloma Virus) este esentiala pentru baieti, asa cum este esentiala pentru fete, se arată într-un studiu recent realizat de profesorul Peter A. Newman de la Universitatea din Toronto, Canada.

Medicul spune că vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman ar trebui sa fie administrat baieților cu vârste cuprinse între 11 și 21 de ani.

În acest fel se protejeaza pe ei de cancerul la gât, cancerul anal și cancerul penian, dar în același timp își protejeaza și partenerele sexuale de cancerul cervical.

Vaccinarea împotriva HPV este cu atat mai importantă cu cât transmiterea virusului se poate face atât prin contact sexual (vaginal, anal, oral), cât și prin simplele atingeri tandre ale partenerilor în zonele intime (petting).

Medicul Peter A. Newman consideră că vaccinarea împotriva HPV pentru băieți nu este atât de populară precum cea pentru fete deoarece multa lume nu înțelege că ea ar putea preveni transmiterea virusului de la un partener de sex la altul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net