Principiul consumului de fructe
Fructele sunt o sursă de revigorare pentru organism, dar trebuie să știm cum și când să le consumăm. Fructele sunt alcătuite din celuloză, dar , în același timp, sunt considerate de nutriționiști și glucide, pentru că ele conțin și zahăr sub forma fructozei, care se transformă, rapid, în energie.
Iată o regulă esențială care trebuie respectată când consumăm fructe:
Fructele nu trebuie combinate cu alte alimente – fie proteine, fie lipide. Nu este bine să consumăm fructe la sfârșitul mesei. Când combinăm fructele cu orice aliment acestea perturbă digestia. Mai mult, din fructele combinate cu alte alimente, se pierd substanțele active ale acestora, vitaminele.
Când le consumăm cu alte alimente, fructele rămân nedigerate în stomac și fermentează; mai mult, acestea pot să producă în stomac și alcool.
Fructele se consumă pe stomacul gol
Fructele pot fi consumate dimineața pe stomacul gol sau seara la un interval de 2-3 ore după cină.
”Persoanele care se confruntă cu episoade de insomnie nu trebuie să consume portocale înainte de culcare, deoarece acestea conțin multă vitamina C și stimulează insomnia. Fructele sunt alimente la care omul este adaptat din punct de vedere biologic; de aceea este important ca zilnic să facem, în primul rând, inventarul fructelor consumate decât al proteinelor. În același timp, în comparație cu alte alimente, fructele solicită organismului mai puțină energie pentru a fi digerate; în schimb, ele dăruiesc corpului nostru energie. Fructele curăță și nu îmbâcsesc corpul. De exemplu, pepenele nu trebuie mâncat niciodată după masă deoarece produce fermentație. Însă dacă îl consumați pe stomacul gol, dar după 30 de minute mâncați altceva, atunci acest fruct va avea efecte pozitive pentru corpul nostru. După ce ați consumat fructe, lăsați să treacă circa 30 de minute, înainte de a mânca alte feluri de mâncare. La micul dejun mâncați numai fructe”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul: ”Cum să ne hrănim sănătos” .