Problemele generate de menopauză. „Există femei care nu beneficiază de un tratament care le-ar fi benefic”

„Marele elefant roz din România”, cum a fost denumit subiectul menopauzei, etapă firească şi fiziologică din viaţa oricărei femei, este aşteptată şi acceptată în tăcere fără informare, fără educare, pregătire sau programe de diagnostic şi tratament.    

image

Dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrică-ginecologie, avertizează asupra necesităţii unui program amplu de informare şi educare a populaţiei din România în acest sens: „Menopauza nu este o boală, ci o etapă firească în viaţa oricărei femei, ce implică o anumită simptomatologie, o serie de precauţii şi de tratamente şi care necesită dialog, informare şi pregătire în prealabil pentru a nu impacta negativ sănătatea şi viitorul femeilor în context social, medical şi familial”

Impactul pe piaţa muncii. Iniţiatoarea celei mai puternice campanii de informare şi educare din România în ceea ce priveşte menopauza, cu efectele şi implicaţiile ei, Ileana Badiu, spune că singura soluţie viabilă este acceptarea menopauzei şi informarea şi adaptarea vieţii şi a societăţii la această stare de fapt. „Este o etapă firească în viaţa unei femei, iar ea nu afectează doar individual şi familial, ci impactează întreaga piaţă de muncă, deoarece femeile lucrează în prezent mai mult decât oricând, conduc şi deţin funcţii de conducere.”

Aceasta ne dă exemplul Occidentului, unde există deja un top al companiilor care oferă cele mai bune pachete de beneficii angajatelor aflate la menopauză, precum: servicii de consiliere, ventilatoare de birou, camere liniştite şi camere răcoroase, concedii medicale plătite suplimentar şi program de lucru flexibil, programe pentru manageri care să înţeleagă toate problemele legate de acest subiect şi să vină mereu cu soluţii.  

Etapă fierească în viaţa femeii. Etapele menopauzei, simptomele care anunţă apariţia ei, sugestii de investigaţii şi de tratament, precum şi cele mai frecvente afecţiuni care pot deriva din schimbările hormonale inerente în menopauză pot fi urmărite în serialul video creat de dr. Anca Sultan în demersul de informare şi educare a publicului în ceea ce priveşte perimenopauza, menopauza şi postmenopauza.

În România, aproape jumătate din populaţia participantă la activitatea economică este reprezentată de femei, iar dintre acestea, un procent majoritar este format din femei cu vârsta medie de 40 de ani, potrivit statisticilor oficiale. Femeile intră la menopauză la vârsta de aproximativ 51 de ani, ceea ce înseamnă că sunt la postmenopauză aproximativ 30 de ani, iar această stare fizică, fără o pregătire şi o precauţie adecvate, poate impacta negativ calitatea vieţii.  

Probleme de sănătate

Se poate vorbi despre menopauză doar după un an de la ultima menstruaţie. Organismul feminin trece prin transformări profunde. Menopauza poate cauza probleme de sănătate ca osteoporoza, boli cardiace, tulburări neurovegetative, dar şi tulburări ale memoriei, cogniţiei şi dispoziţiei.

Mulţi dintre doctori sunt ezitanţi în a rezolva problemele generate de menopauză şi de aceea există femei care nu beneficiază de un tratament care le-ar fi benefic. Însă medicina din ultima sută de ani a găsit răspunsuri concrete pentru această etapă din viaţa femeii adulte şi poate oferi îmbunătăţiri semnificative ale felului în care femeile aflate la menopauză îşi trăiesc viaţa”, declară dr. Anca Sultan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net