Produsele stupului, o comoară pentru sănătatea ta
Miere din tot felul de flori, polen, propolis, lăptişor de matcă, păstură, toate aceste produse ale stupului sunt adevărate medicamente naturale pentru o mulţime de afecţiuni. Întăresc imunitatea, tratează bolile ficatului, răcelile şi infecţiile respiratorii, sunt antimicrobiene, pline de vitamine, minerale şi antioxidanţi.
În „farmacia” stupului găseşti leac pentru un spectru larg de afecţiuni. Albinuţele hărnicuţe produc nişte super alimente-medicament, folosite atât intern, cât şi extern. Fiecare produs în parte este extrem de valoros. Dr. biochimist Cristina Mateescu, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură şi vicepreşedintele Comisiei de Apiterapie Apimondia, ne spune la ce e bun fiecare produs în parte.• Mierea de salcâm este cea mai renumită, la noi. Are o aromă plăcută, care nu alterează gustul alimentelor în care e pusă. Conţinând multă fructoză, e un bun laxativ, e antifebrilă, iar aplicată extern, vindecă răni şi arsuri. E recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi persoanelor aflate în convalescenţă.• Mierea polifloră este foarte valoroasă pentru că păstrează proprietăţile tuturor florilor din care a fost obţinută. Poate conţine principii amare pentru afecţiuni hepato-biliare, sau diuretice, sau bune pentru digestie.• Mierea de pădure (cea brună, de mană) e singura miere care nu e produsă din nectarul florilor, ci din seva frunzelor şi a lăstarilor tineri din păduri. Este mult mai bogată în săruri minerale decât mierea de flori.• Mierea de tei. Aşa cum ceaiul de tei e calmant, sedativ, şi mierea de tei păstrează aceleaşi proprietăţi liniştitoare. E recomandată în afecţiuni ale sistemului nervos, dar şi respiratorii.• Mierea de rapiţă e şi ea ideală în afecţiuni respiratorii, în plus, e tartinabilă şi foarte bună la gust. Poate fi folosită ca adjuvant în tratarea osteoporozei.• Mierea de cimbru, de lavandă sau de pin e foarte bună în răceli, ajutând la recuperarea vocii afectate de laringite, faringite.• Mierea de coriandru are o aromă deosebită şi e utilă pentru trararea ulcerului sau a gastritei hiperacide. În acelaşi timp, protejează ficatul şi uşurează digestia.• Lăptişorul de matcă e o substanţă folosită la hrănirea larvelor tinere şi mătcilor.
Are un gust acrişor şi e un adevărat „elixir al tinereţii”. Conţine substanţe cu acţiune antibiotică, antibacteriană, are toată gama de vitamine B, multe minerale şi aminoacizi. E recomandat celor cu afecţiuni hepatice, cardiovasculare, dar şi în disfuncţii sexuale, atât la femei, cât şi la bărbaţi, fiind un adevărat tonic sexual. Se administrează câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol.• Polenul e o sursă naturală de antioxidanţi, foarte bun pentru ficat, tratează anxietatea şi afecţiunile prostatei. Conţine vitamine, minerale, proteine, glucoză şi fructoză, întăreşte organismul, previne oboseala şi stimulează pofta de mâncare.• Propolisul are acţiuni antimicrobiene, anestezice, antiinflamatoare, antitumorale, antioxidante, ajută în afecţiuni hepatice, cardiovasculare, gastro-intestinale, stomatologice, chiar oncologice.
Dă rezultate foarte bune şi în problemele cu glanda tiroidă, reglează sistemul hormonal şi întăreşte imunitatea. E un antibiotic natural la fel de eficient ca medicamentele de sinteză.• Păstura. Considerată „pâinea albinelor”, e un derivat al polenului, fermentat natural, cu proprietăţi nutritive puternice, mult mai uşor asimilabile de către organism.• Veninul de albine se administrează injectabil, creşte imunitatea organismului, reface placa de mielină la nivelul sistemului nervos, are acţiuni antiinflamatorii.
Azi, hai la târgul de miereÎn acest weekend, pe platforma apicolă Băneasa, are loc cea de-a 11-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii, un eveniment la care participă apicultori din toată ţara. Veţi găsi toate sortimentele de miere, propolis, polen etc., plus suplimente nutritive şi produse cosmetice pe bază de produse ale stupului.
Ştiai că?• Doar mierea naturală cristalizează, cea falsificată nu?• Pentru a strânge 500 mg de miere, albinele trebuie să culeagă din 2 milioane de flori?• O albină produce aproximativ 1-2 linguriţe de miere în toată viaţa sa?• Mierea este singurul aliment neperisabil. Totuşi, păstrată în soare, i se pot distruge anumite enzime.