Prof. dr. Victor Costache, despre durabilitatea unei reparații valvulare endoscopice: „Este net superioară oricărui implant“
Într-o perioadă în care chirurgia cardiovasculară minim invazivă este la apogeu, România beneficiază de progrese remarcabile, iar pacienții români au acces la tehnici moderne, care le îmbunătățesc semnificativ viața.

Prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, este unul dintre pionierii acestor proceduri în țară. Într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul“, profesorul a detaliat impactul chirurgiei endoscopice, diferențele față de intervențiile clasice și avantajele unei reparații valvulare endoscopice.
Ce spune medicul despre chirurgia cardiovasculară
Medicul spune despre chirurgia cardiovasculară este o specialitate relativ tânără, cu o istorie de aproximativ 70 de ani, dar cu o evoluție spectaculoasă. Până în secolul XX, inima a fost considerată un organ inaccesibil, iar intervențiile chirurgicale pe aceasta păreau imposibile. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologiei a schimbat radical acest tablou. Un moment decisiv a fost în anii ’50, când a fost inventată mașina de circulație extracorporală, care a permis prima intervenție pe cord deschis. De atunci, chirurgia cardiovasculară a evoluat rapid, iar astăzi suntem martorii unor tehnici revoluționare care permit tratamente mult mai sigure, mai rapide și mai puțin invazive pentru pacienți.
Principalele afecțiuni tratate prin chirurgia cardiovasculară minim invazivă
Printre afecțiunile cardiovasculare care pot fi tratate prin tehnici minim invazive se numără patologiile valvulare. De exemplu, spune doctorul, stenoza și insuficiența valvei aortice sau insuficiența valvei mitrale sunt afecțiuni frecvente care beneficiază de tratamente inovative. Chirurgia minim invazivă s-a dovedit a fi extrem de eficientă în cazul bolilor valvulare, având rezultate semnificativ mai bune în ceea ce privește durabilitatea implanturilor comparativ cu intervențiile tradiționale. Acest tip de chirurgie permite, de asemenea, o recuperare mult mai rapidă și mai puțin dureroasă pentru pacient.
Există mai multe abordări moderne în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, spune medicul. Chirurgia endoscopică, de exemplu, presupune efectuarea unei incizii mici, de aproximativ 5-6 cm, între coaste.
Citește mai mult în Adevărul.