Rădăcinoasa folosită de toți românii în mâncare, extrem de toxică! Nu trebuie să te atingi de ea
Planta iubită de mulți români, dar care poate fi foarte toxică! Hreanul, un medicament cu aplicații extinse pentru diverse afecțiuni, nu este potrivit pentru toată lumea. Chiar dacă oferă beneficii terapeutice notabile, consumul excesiv al acestei rădăcini poate deveni periculos și sănătatea noastră poate fi pusă în pericol.
Planta iubită de mulți români, dar care poate fi foarte toxică!
Cu o aromă distinctă, miros puternic și gust iute, hreanul se recomandă pentru tratarea paraziților intestinali, combaterea anemiei, ameliorarea astmului, bronșitelor și sinuzitelor. Este recunoscut și ca un antibiotic natural, având proprietăți antiinflamatoare, fiind, de asemenea, considerat un afrodisiac accesibil oricui.
Totuși, este important de menționat că persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sau probleme ale aparatului digestiv ar trebui să evite consumul excesiv de hrean, conform Adevărul.ro. „Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie, potrivit sursei citate.
În schimb, hreanul este extrem de benefic în multe alte privințe. Acesta are proprietăți expectorante și antiinflamatoare, fiind util în tratarea afecțiunilor respiratorii precum astmul, bronșita și sinuzita.
„Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”, a mai explicat medicul, conform sursei citate.
În plus, hreanul este recunoscut pentru acțiunea sa antibacteriană și antivirală, ajutând la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Datorită compușilor săi antiinflamatori, acesta poate avea un efect benefic în reducerea inflamațiilor din organism. Iar datorită conținutului său bogat în fier, hreanul poate fi benefic în tratamentul anemiei, contribuind la creșterea nivelului de hemoglobină în sânge.