Recuperarea după un infarct, pas cu pas
După un infarct, obiectivele principale ale convalescenței sunt readaptarea la viața de zi cu zi. În același timp, este mai mult decât necesară adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, care să reducă riscul de apariție a unui nou episod de atac de cord.
La externare, fiecare persoană care a suferit un infarct primește o serie de sfaturi legate de tratament, de dietă și de activitatea fizică. În cazul în care factorii de risc persistă (hipertensiune, colesterol, fumat) și dacă nu sunt urmate recomandările medicului, este foarte probabil să se producă un al doilea infarct.
În stabilirea prognosticului după atacul de cord, sunt importanți factori precum cantitatea de miocard necrozat și apariția eventualelor complicații.
Ține stresul la distanță
Expunerea constantă și pe termen lung la stres este nefastă pentru cei cu hipertensiune și cu angină pectorală. Dincolo de sursele de stres pe care le implică viața de zi cu zi, persoanele care au suferit un infarct au o grijă în plus, și anume posibilitatea producerii unui nou astfel de episod cardiac. Așadar, este mai mult decât necesară evitarea situațiilor generatoare de stres.
Plimbările în natură și activitățile relaxante (lectura, muzica) sunt modalități la-ndemână pentru a ține stresul departe.
Află pe clicksanatate.ro mai multe sfaturi privind convalenscența după un atac de cord!
Când nu ai voie să iei pastile contraceptive
Infertilitatea masculină, o boală greu de acceptat de către bărbaţi