Remedii vegetale renumite pentru puterea lor terapeutică

Ultima actualizare:

    Este sezonul mugurilor, folosiți pentru proprietățile terapeuticefoto: pixabay.com
Este sezonul mugurilor, folosiți pentru proprietățile terapeuticefoto: pixabay.com

Suntem în sezonul mugurilor! Studiate cu “lupa” de fitoterapeuți aceste remedii vegetale sunt recomandate tot mai frecvent. Drumul acestor tratamente tradiționale de la “puterea celor simple”, cum se numeau odinioară în popor terapiile bazate pe plante și până la gemofitoterapie (sau gemoterapie), adică folosirea mugurilor și a mlădițelor tinere în combaterea diferitelor afecțiuni a fost parcurs și de nutrtionisti de-a lungul secolelor.

Terapiile pe bază de muguri – infuzii, macerate, decocturi, tincturi și sucuri proaspete – sunt în mare vogă pentru rezultatele deosebite pe care le-au dat în diferite afecțiuni inceapnd cu degerăturile și tuberculoza până la reumatism, tulburari circulatorii, ulcere și echilibrul sistemului nervos. O plimbare prin pădure în căutarea mugurilor are și un extraordinar efect deconectant. 

Muguri de brad

Foarte bogați în uleiuri eterice, tanin, rășină și vitamina C, preparatele din acești muguri (infuzia, tinctura, maceratul în alcool sau, si mai bine siropul) sunt renumite pentru efectul lor în cazul unui sistem imunitar slăbit, în reumatism și în diverse afecțiuni ale aparatului respirator.

Mugurii de brad alb 

Pot fi recoltați însă doar în lunile mai și iunie. Cine dorește să-și facă provizii pentru iarnă poate să păstreze mugurii în congelator. Decongelați, aceștia pot și consumați și cruzi, în salate – tăiați mărunt.

O rețetă foarte simplă de sirop din muguri de brad, culeși în aceste două luni, se poate prepara, simplu, în casă. Avem nevoie de un borcan de sticlă de minimun 5 kg, de miere și zahăr. Vom așeza mugurii în straturi alternative cu mierea sau zahărul. Vom închide foarte bine borcanul, pe care-l așezam lângă o sursă de căldură, de preferat la soare, timp de zece zile. În a 11-a zi vom strecura siropul pe care îl punem la fiert – pentru 2-3 clocote. Apoi îl turnăm cald în sticle foarte curate și încălzite. Vom sigila sticlele cu ceară. 

Mugurii de tei

Sunt un minunat remediu contra stresului și în stările de mare neliniște. Mugurii se pot folosi proaspeți, în salate de fructe și legume sau sub formă de sirop. Rețeta precedentă poate fi folosită cu succes, doar că în locul mugurilor de brad alb vom folosi mugurii de tei.

Mugurii de mur

Favorizează digestia. Efectul lor asupra spasmelor intestinale și urinare este apreciat de specialiști. Deasemenea acești muguri se bucură și de renumele de dezinfectanți și antibacterieni severi. Pot fi congelați și păstrați până la recolta viitoare.

Mugurii de pin

Sunt recomandați de fitoterapeuți în cazul insomniilor, nevrozelor, afectiunilor pulmonare,  în impotența și rahitism. Sub formă de infuzie sau tinctură acești muguri reprezintă un excelent remediu împotriva virozelor și răcelilor.

Mugurii de coacăz negru

Nu prea au rivali în regnul vegetal în combatarea alergiilor de tot felul și în creșterea imunității.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angela Gheorghiu la aniversarea de 90 de ani a legendarei Sophia Loren   Instagram (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
leopard pexels jpeg
fete cumparaturi jpg
shutterstock 2299955935 jpg
bani multi pensie jpg
luis armando albino jpg
studenti regie PNG
6 front poza mare 1 (alege tu care iti place) jpg
Plajă Neptun - Olimp FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net