Remediile naturiste ideale în trusa de vacanţă
Ne dorim un concediu minunat şi pentru acest lucru facem planuri tot anul ! Uneori, concediul mult aşteptat ne rezervă şi surprize mai puţin plăcute.
Dar, pentru a nu umbri bucuriile acestui interval mirific, trebuie să luăm în calcul că, pentru orice supărare din vacanţă , există remedii care să alunge disconfortul. De aceea, mai ales în timpul concediului, proverbul : „Paza bună trece primejdia rea!” este mai actual ca oricând. Ţinând seama de locul unde ne petrecem concediul, trusa de vacanţă trebuie să conţină cele mai eficiente remedii:pentru combaterea înţepăturilor de insecte, ca şi pentru unele accidente
Unguentul de arnică combate veninul de albină şi entorsa
Dacă ne ciupeşte o insectă şi înţepătura este dureroasă sau, şi mai rău, zona respectivă se umflă şi ne arde trebuie să luăm măduri rapide. Dacă ne atacă o albină care şi-a lăsat acul în pielea noastră, este important să-l scoatem cu mare atenţie, cu unghia sau cu o pensetă. În acest mod nu vom împrăştia veninul depozitat la baza acului înfipt în piele. După aceea, vom spăla acea porţiune cu apă şi cu săpun, apoi aplicăm o compresă pe locul respectiv cu apă amestecată cu oţet. Ideal este să ungem locul înţepat cu un strat gros cu unguent cu arnică. Un tub cu acest unguent trebuie să existe în trusa noastră, pentru că unguentul de arnică este benefic şi dacă am făcut o entorsă.
Cârcelul, masat cu zeamă de lămâie
Dacă în timpul unei drumeţii avem neplăcuta surpriză ca membrele inferioare să sufere o contracţie dureroasă sau un cârcel, trebuie să ne oprim şi să facem un scurt popas. Vom masa blând locul respectiv, de la genunchi până la laba piciorului, timp de câteva minute şi vom aplica şi ciupituri uşoare asupra tendonului lui Ahile. Ideal este ca talpa piciorului să fie masată cu zeamă de lămâie. De asemenea, trebuie să bem limonade preparate din sucul a două -trei feluri de citrice şi să mâncăm şi două- trei mere care conţin potasiu.
Oţetul de mere, duşmanul insectelor
Deseori, ţânţarii zburdă şi la munte, şi la mare. Ştim că aceste insecte atacă fără milă, iar un remediu pe care trebuie să-l folosim de urgenţă este apa şi săpunul. Dacă usturimile persistă, pe zona iritată apicăm comprese cu apă rece stropite cu oţet de mere. După zece minute, ungem locul respectiv cu unguent de arnică sau de gălbenele. Vom proceda la fel dacă ne muşcă un păianjen şi chiar un tăun.
Pentru purici, furnici sau ploşniţe- levănţică, mentă şi tutun
Este bine să fim prevăzători ! Este posibil ca în locul unde suntem cazaţi să ne „întâmpine” şi alte insecte. Pentru orice eventualitate, de teamă că în aşternut ne atacă puricii, furnicile sau ploşniţele trebuie să punem în trusa de vacanţă şi frunze de mentă, de nuc, levănţică sau tutun. Dacă musafirii nepoftiţi ne atacă, atunci să punem în aşternut aceste ierburi şi precis vor fugi şi vom dormi liniştiţi.
Cum să evitaţi alergiile cauzate de înţepăturile de insecte
Folosiţi îmbrăcăminte care acoperă o parte cât mai mare din corp-pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă şi încălţămite închisă.
Staţi departe de locurile unde se depozitează gunoiul.
Nu folosiţi parfum floral.
Nu faceţi mişcări bruşte când se apropie o insectă.
Acoperiţi cu o folie groasă pachetul cu alimente, dacă vă luaţi mâncare de acasă.
Nu vă îmbrăcaţi cu haine în culori ţipătoare.
Evitaţi zonele în care sunt albine sau viespi
Aplicaţi pe mâini şi pe faţă cremă sau spray împotriva insectelor
Nu uitaţi!
Hidrataţi-vă! Beţi multe lichide în timpul drumeţiilor! Să nu vă lipseacă sucul de grapefrut sau de lămâie, bogate în vitamina C, benefice pentru tot organismul!