S-a lansat prima clinică de menopauză din România. Specialiştii te învaţă cum să faci faţă bufeurilor şi anxietăţii

Ultima actualizare:
Atât sexul, cât şi orgasmul la menopauză pot fi la fel de satisfăcătoare dacă ştiţi să vă bucuraţi de plăcerea intimităţii
Atât sexul, cât şi orgasmul la menopauză pot fi la fel de satisfăcătoare dacă ştiţi să vă bucuraţi de plăcerea intimităţii

S-a lansat prima clinică de menopauză din România. Este de fapt un concept care vine în întâmpinarea tuturor problemelor asociate menopauzei, testat cu succes mai ales în America de Nord, dar și în țările UE. Iar pacientele care se adresează acestei clinici învaţă cum să facă faţă bufeurilor, nervozităţii şi a celorlalte probleme generate de scăderea estrogenului din organism.

Medicii spun că menopauza nu este o boală ci este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile şi se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni.

Felul în care este abordată menopauza în sistemul medical românesc este fragmentat, incomplet și ineficient. Majoritatea femeilor ajung la doctor în stadii avansate ale unor boli care ar fi putut fi prevenite printr-o abordare holistă și interdisciplinară a menopauzei ca fenomen.

Ce se întâmplă când apare menopauza

Deși menopauza este o condiție fiziologică normală, și nu o boală, în timpul acestei perioade se remarcă o patologie complexă și necesită, pentru corectare, o abordare interdisciplinară.

Doctorul Iosif Niculescu spune că fiecare femeie percepe diferit acest fenomen. „Noi suntem unici. Fiecare femeie trece diferit prin acest fenomen fiziologic. Sunt femei care au un nivel de estrogen scăzut şi nu simt nimic. Însă sunt şi persoane care au nivel de estrogen relativ ok şi care au probleme imense în a se acomoda la noua situaţie. Simtomele sunt diferite. Este o mare diferenţă între o femeie de 50 de ani care a intrat la menopauză şi una de 40 de ani de exemplu. Prima se aştepta, are 4-5 bufeuri pe zi şi reuşeşte noaptea să doarmă bine sau să se treazească numai o dată. Cea de-a doua, nu are copii şi tocmai contempla posibilitatea să aibă unul. Şi, dintr-o dată, nu mai are menstruaţie şi descoperă că a intrat la menopauză. Cu sau fără simptome. Reverberaţia şi ecoul psihic în sfera adaptării la noua situaţie este foarte diferit”, a declarat pentru Click!. Dr Iosif Niculescu.

Medicul a mai spus că nu există o reţetă pentru toată lumea. „Noi trebuie să tratăm acele paciente la care calitatea vieţii este impactată de noua situaţie. Modalităţile de a trata sunt multe, trecând de la extern la substituţie hormonală însă presupune şi o schimbare a multor lucruri în viaţa pacientelor”.

Ai intrat la menopauză? Uite cum eviţi problemele

Medicii spun că acum este momentul să renunţi la tot ceea ce este periculos pentru organism. Practic sunt patru lucruri pe care le poţi face ca să poţi trece mai uşor peste problemele aduse de această schimbare, pootrivit profesorului Niculescu:

1. Renunţarea la obiceiurile nocive cum ar fi fumatul şi alcoolul,

2. Să încerci să adaptezi puţin efortul alimentar.

3. Să faci mişcare. Este unul dintre cele mai importante puncte în profilaxia osteoporozei.

4. Să mergi la medic. La un cardiolog, să vezi ce tensiune arterială ai. Poate că de zece ani nu ţi-ai mai luat tensiunea, nu ai mai făcut un PAP.


    Aici iţi poţi face analizele medicale foto: captura Facebook MediPlus
Aici iţi poţi face analizele medicale foto: captura Facebook MediPlus

„Este exact perioada în care apar multe alte boli. Femeile sunt oarecum protejate deoarece au estrogen şi practic media de vârstă la care apar probleme majore, iar problemele grave cum ar fi infarctul de exemplu, apar cu mai mult de 7 ani mai târziu ca la bărbaţi datorită estrogenului. În momentul în care nu-l mai ai trebuie să te gândeşti că se întâmplă ceva cu tine”, a explicat medicul Niculescu pentru Click!.

Medicul a mai precizat că atunci când calitatea vieţii este afectată dramatic atunci trebuie să ne gândim la substituţia hormonală, dacă pacienta nu are contraindicaţii. „Riscul crescut la tromboembolism (risc crescut la tromboză, risc crescut la infarct, la ACV) Toate acestea se pot identifica măcar în parte. De exemplu riscul la trombofilie. Risc genetic crescut de cancer la sân”.

La ce să te aştepţi când intri la menopauză

Insuficiența/ lipsa hormonilor sexuali - estrogeni și progesteron - în sânge determină  modificări semnificative:

Modificări fiziologice - aproximativ 45% dintre femei prezintă tulburări de somn, oboseală, iritabilitate, migrene, depresie.80% dintre femei experimentează simptome vasomotorii: bufeuri care pot lua forme foarte severe, pot ajunge până la 18 episoade pe zi și pot afecta viața unei femei până la incapacitarea acesteia de a mai munci și de a mai avea o viață socială normală; migrene; 55% dintre femei au aceste simptome înainte de instalarea menopauzei cu câțiva ani. Durata media a simptomelor vasomotorii este, în medie, de 7 ani la femei.60% dintre femei au sindrom urogenital de menopauză: atrofie uretrală, atrofie vaginală, disfuncții sexuale.Infecții urinare: riscul de a face o infecție urinară de-a lungul vieții este de 20% și crește cu 1% pentru fiecare deceniu de viață. Incidența crescută a infecțiilor urinare la menopauză este asociată cu incontinența urinară, cistocel și retenția urinară. Infecțiile urinare la vârstă matură (între 20% în comunitate și 50% la femei instituționalizate) este asociată cu o rată mai mare de complicații și morbiditate.

Aici iţi poţi face analizele medicale
Aici iţi poţi face analizele medicale

45% au simptome psihogene: furie/ iritabilitate, anxietate, depresie, perturbări de somn, lipsa puterii de concentrare, pierderea încrederii în sine

„Bufeurile, raşurile, valurile de căldură, transpiraţiile nocturne sau diurne, anxietatea, starea de nervozitate, instabilitatea psihică, sunt principalele aspacte legate de apariţia menopauzei.  Sunt simptome care apar de obicei la trecerea îna ceastă nouă etapă a vieţii şi care se estompează în luni sau ani”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Poiană. Medicul a precizat că „menopauza nu înseamnă numai dispariţia sângerărilor ciclice lunare ci un context mult mai complex de situaţii, de modificări, generate prin regresul hormonal al sterorilor ovarieni. Vine o perioadă când organismul cere repaus. Începe să renunţe la privilegii. Trebuie trecută ca un lucru firesc. Întâi de toate trebuie o pregătire psihică şi o înţelegere a femomenului. În al doilea rând o deschidere a persoanelor care se apropie sau care sunt în această situaţie către oameni de specialitate. Să aibă curajul să îi abordeze şi să le spună ce li se întâmplă. Această trecere este marcată şi de modificări obiectivabile. Una dintre caracteristicile acestei perioade este o modificare endocrină importantă. Inversarea raportului între hormonii ovarieni şi cei hipofizari VSH”, a explicat medicul.

Am putea să trecem prin menopauză fără tratament

“Gândiți-vă la pubertate, procesul prin care tinerele fete au intrat în viața adultă. Reversul acesteia n-a distrus viața nimănui. Menopauza în sine nu are nevoie nici de tratament dacă, cu înțelepciune și desigur sănătate o acceptăm ca o parte a vieții. Însă atunci când simptome, senzații pe care nu le aveau anterior afectează calitatea vieții sau când la screeningurile anuale apar semne de întrebare, este necesară intervenția specialistului.”, explică Conf. Prof. Dr. Nicolae Poiană, membru fondator al Societății Române de Menopauză.

Dr. Iosif Nioculescu şi Prof. Dr Nicolae Poiană
Dr. Iosif Nioculescu şi Prof. Dr Nicolae Poiană

Se mai poate face sex în menopauză?

O femeie aflată la menopauză poate avea o viaţă sxuală activă.  „Chiar recomandăm acest lucru, cu menţiunea că poate să aibă probleme în ceea ce priveşte actul sexual. Uscăciunea vaginală care apare la menopauză face dificil actul sexual din cauza durerii. Însă această problemă se poate trata. Există geluri şi chiar hormoni care pot trata această afecţiune”, a explicat Dr. Niculescu.

Semnele premenopauzei

Medicii vorbesc despre două mari semne care ar trebui să le dea de gândit femeilor cu privire la apariţia premenopauzei:

1. Uscăciunea vaginală,

2. Tulburările de menstruaţie.  De obicei este vorba despre sângerări abundente. Aici trebuie văzut dacă nu există un polip sau fibrom.

Pot fi făcute tratamente cu fitoestrogenii pot ajuta până la un anumit moment. Dar doar sub supraveghere medicală.

De ce se sperie femeile de substitutele hormonale.

Medicii spun că aceste substitute sunt de fapt estrogen şi progesteron, hormoni pe care noi îi avem în organism. Însă tratamentul constă în folosirea unora sintetici, iar tot ceea ce este sintetic ne sperie.

Ce este clinica de menopauză

Clinica a fost lansatăp de Dr Iosif Niculescu, un medic care are o experienţă internaţională în obstretică şi ginecologie de peste 30 de ani. Problemele fiecărei paciente sunt discutate în cadrul unei echipe mixte care comunică și colaborează, iar ce este mai important, pacienta beneficiază și de servicii de consultanță în ceea ce privește stilul de viață. O femeie al cărei psiholog comunică cu neurologul și cu endocrinologul va beneficia de un tratament mai eficient.

„Cel mai important lucru pentru o femeie la menopauză este conștientizarea unui mod de viață corect. Medicina de precizie, personalizată și adaptată permanent la starea fiecărei paciente este abordarea corectă atunci când intervin situații de patologie. Un program de screening corect și tratamentele moderne, atunci când se impun, cresc calitatea vieții pacientelor și scad incidența unor boli precum osteoporoza sau bolile cardio-vasculare. Din experiența personală, multe femei sunt speriate de tratamentul de substituție hormonală, însă nu toate pacientele au nevoie de acest gen de tratament. Raportul între riscuri și beneficii se calculează, întotdeauna, într-un mod personalizat.

De exemplu, după vârsta de 50 de ani, incidența cancerului de sân este mare. Conform statisticilor, din 1000 de femei, 23 vor face cancer de sân. Dacă toate cele 1000 de femei ar urma un tratament de substituție hormonală, 27 vor face cancer de sân, adică cu patru cazuri mai mult. Consumul de alcool ar crește incidența cu 6 cazuri. Supraponderalitatea crește incidența la 25 de cazuri. Pe de altă parte, pacientele care urmează un tratament de substituție sunt ținute sub observație, fac teste de screening mai frecvente și au șanse mult mai mari să depisteze un eventual cancer de sân în stadii incipiente.”, explică Dr. Iosif Niculescu.

Din experiența doctorului Niculescu, atât în Germania cât și în România, peste 80% dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome fizice, fără a înțelege legătura dintre instalarea menopauzei și acestea.

În plus, multe dintre paciente nu știu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei.

Multe paciente înțeleg legătura între unele simptome deranjante (bufeuri) și menopauză, dar nu știu că există soluții pentru ele. Și, în consecință, nu raportează doctorului aceste simptome.

Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. Dacă în 1998 erau în evidență 477 milioane de femei la post-menopauză, se estimează că în 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauză, la nivel global. În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani), deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor - obezitate, fumat, sedentarism.

Menopauza precoce

O categorie specială de paciente sunt cele care au intrat în menopauză precoce, întrucât acestea necesită în mod aproape obligatoriu tratament. Putem vorbi despre menopauză precoce atunci când aceasta se instalează mai devreme de împlinirea vârstei de 40 de ani. În ultima perioadă, se observă o creștere a incidenței acestui fenomen. Dacă rapoarte anterioare estimau o frecvență populațională de 1%, date din 2011 indică creșterea acestui procent până la o valoare de 7,4%, conform unui studiu prezentat la conferința ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology). Cifra actuală este greu de precizat tocmai datorită cauzelor multiple, din ce în ce mai des de natură chirurgicală. În plus, puține paciente sunt diagnosticate, majoritatea nesolicitând ajutor de specialitate.

Clinica de menopauză este parte din MediPlus, o clinică fondată în 2004 de Conf. Prof. Nicolae Poiană cu activitate axată exclusiv pe sănătatea femeii.  

Citeşte şi: 

Dieta la menopauză

Menopauză fără kilograme în plus!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
467616159 1523488985264506 6979957509746673556 n jpg
image png
image png
bhutan tara fara semafoare jpg
cetatuia negru voda jpg
trafic tara iarna jpg
contemporary drawing hong xiuquan taiping rebellion battle scenes 1024x589 png
istock vot votare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net