Sarea în bucate, cu Mihaela Bilic. Sfaturi și mituri demontate despre consumul de sare

Ultima actualizare:

    Sarea în exces dăunează sănătățiiFOTO: Unsplash.com
Sarea în exces dăunează sănătățiiFOTO: Unsplash.com

Încercăm tot felul de diete, care de care mai sărace în nutrienți și minerale. Auzim că zahărul îngrașă, că sarea îngrasă, apropape orice îngrașă. Însă nu este chiar așa. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că mâncarea sărată nu face rău, atâta timp cât acest ingredient nu este pus în exces.

Sunt, desigur, persoane care nu au voie să consume sare, însă din motive medicale, deoarece acest ingredient le-ar agrava starea de sănătate.

”Doar persoanele care suferă de insuficiență cardiacă trebuie să mănânce fără sare și asta exclusiv sub control medical. Evitarea excesului de sare se recomandă și în caz de hipertensiune, obezitate, diabet, ca măsură adecvată unui stil de viață sănătos. Doar că ce să vezi, slăbitul cu 10% din greutatea corporală, practicarea sportului în mod regulat, eliminarea alcoolului și tutunului scad tensiunea arterială mai eficient decât mâncarea fără sare”, scrie Mihaela Bilic pe Instagram.

Doar o parte din populație este sensibilă la sare

Mihaela Bilic a mai arătat că, deși s-a împământenit mitul că sarea face rău, nu toți oamenii au probleme din cauza acestui mineral. ”Trebuie știut că numai 30% din populație este sensibilă la sare, pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare. Ba mai mult, la seniori mâncarea fără sare este contraindicată, ea duce la scăderea apetitului și la denutriție. În caz de caniculă o dietă fără sare crește riscul de deshidratare și hipotensiune, sarea fiind elementul care ține apa în celule/organism”, a arătat Bilic.

Cum evităm excesul de sare

Nutriționistul mai precizează că pentru a evita excesul de sare trebuie doar să renunțăm la solnița de pe masă. ”Sarea este prezentă în mod natural în majoritatea alimentele și există în cantitate mare în toate produsele procesate. Mezelurile, brânzeturile, murăturile, cerealele de mic dejun, conservele, mâncarea semipreparată și produsele de ronțăit sunt pline de sare. Până și pâinea este o sursă de sare.

Sarea înseamnă gust, iar o mâncare nesărată te face să te simți bolnav. Însă ideea ca sarea îmbolnăvește este greșită! Sarea este vitală pentru organism, doar excesul de sare trebuie evitat”, a mai arătat Mihaela Bilic.

Experta în nutriție a mai spus că, în cazul legumelor, ”cea mai gustoasă formă de sare este brânza, parmezanul sau măslinele”.

Citește și:Mihaela Bilic a dezvăluit care este dieta ei: "Toată viața m-am luptat cu mâncarea"

Mitul ”stomacului gol”, demontat de medicul nutriționist Mihaela Bilic

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net