Săritul peste mese, un pas către diabet

Ultima actualizare:
Simona Tivadar
Simona Tivadar

Se spune că diabetul apare dacă mănânci prea multe dulciuri. Este doar pe jumătate adevărat. Şi dacă sari peste mese şi mănânci consistent la următoarea masă, indiferent dacă masa include sau nu dulciuri, rişti să faci diabet. Iar asta deoarece capacitatea pancreasului de a produce insulină va fi epuizată prematur.

În urma digestiei alimentelor, se produce glucoza care, pentru a pătrunde în celule, are nevoie de insulină, acel hormon secretat de pancreas. Diabetul apare din cauza producţiei insuficiente de insulină. Ei bine, în acest caz, persoanele care au diabet sau cele care vor să evite această boală trebuie să reducă raţia de glucide (dulciuri, pâine, cartofi, paste făinoase), care ajung să se transforme în prea multă glucoză. De asemenea, dacă mănânci prea mult la o masă, glucoza nu se consumă toată.


    Simona Tivadar
Simona Tivadar

„După ce ai luat masa, abia după 4 ore organismul consumă tot ce s-a ingerat. Dacă mănânci prea mult, ce rămâne în urma arderilor se transformă în grăsime. Nu te culca după ce ai mâncat, având în vedere cele 4 ore de care e nevoie pentru arderi. Degeaba flămânzeşti înainte. Contează ce faci după ce ai mâncat", spune dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie, în cadrul unui eveniment Roche Romania Diabetes Care.

Potrivit acesteia, persoanele cu diabet nu trebuie să mănânce alimente care conţin zahăr şi, în unele cazuri, nici miere. Nu au voie să ronţăie covrigei, foietaje, plăcinte, cornuleţe şi alte alimente care conţin multă făină, nici prea multe alune, fistic, seminţe, caju, migdale sau sucuri naturale. Trebuie să mănânce cantităţi limitate de glucide la o masă. „Diabetul se face prin epuizarea prematură a capacităţii pancreasului de a produce insulină. Dar acelaşi fenomen apare şi când consumăm mese rare şi consistente, inclusiv dacă e vorba de alimente care nu conţin zahăr", adaugă medicul.

În cazul persoanelor care suferă de diabet, alimentaţia sănătoasă şi monitorizarea sistematică a valorilor glicemiei sunt esenţiale pentru evitarea complicaţiilor şi menţinerea sub control a acestei afecţiuni. Din acest motiv s-a lansat campania „Sănătos poate fi şi gustos", prin care pacienţilor cu diabet şi nu numai li se pun la dispoziţie, pe site-ul www.accu-chek.ro, multe reţete pe cât de sănătoase, pe atât de delicioase.

Cum îţi satisfaci pofta de dulceExistă şi dulciuri pentru diabetici, de la îngheţată până la prăjituri speciale şi cozonaci, preparaţi cu îndulcitori naturali. A nu se confunda cu produsele „dietetice", care nu sunt neapărat fără zahăr. Trebuie să aibă menţinea „potrivit pentru o persoană cu diabet". Nu uitaţi! Consumaţi porţii care să ţină cont de cantitatea totală de glucide.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net