Secretele hranei şi longevităţii japonezilor
Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Dieta supremă, aşa cum este denumită hrana japonezilor, îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi creşte longevitatea.
Japonezii respectă cu stricteţe principiile alimentare şi de aceea sunt mai sănătoşi şi mai longevivi în comparaţie cu alte popoare. Indiferent de sex, speranţa medie de viaţă, a japonezilor este de 75 de ani, spun nutriţioniştii europeni.
Studiile privind stilul de viaţă al japonezilor reprezintă un exemplu pentru toate popoarele de pe mapamond. Totodată, este remarcabil faptul că populaţia acestei ţări are o viaţă activă până la vârste înaintate, că bolile cronice nu sunt frecvente, iar rata obezităţii este de numai 3 %, în comparaţie cu rata obezităţii francezilor de
11 % şi de 32 % în cazul americanilor. Nutriţioniştii din multe ţări vorbesc chiar despre magia alimentaţiei de tip japonez care îmbină toate substanţele nutritive, necesare unei sănătăţi de invidiat, cu alimente care conţin puţine calorii. Mai mult, fiecare fel de mâncare este foarte gustos şi îmbietor.
Care sunt cele şapte secrete ale Dietei japoneze
Nutriţioniştii japonezi repartizează alimentele de bază în şapte grupe: peşte, legume, orez, soia, tăiţei, ceai (în special ceil verde) şi fructe. În Japonia felurile de mâncare se servesc separat, pe farfurii şi în castronaşe mici. Cei care stau la masă (în familie sau într-o colectivitate) servesc porţii mici; de aceea se spune că japonezii gustă din toate. Cu timpul, intervine obişnuinţa de a mânca mai puţin şi este respectată deviza :”Mănâncă până te simţi sătul în proporţie de 80 %..La micul dejun, japonezii servesc câte o supă tradiţională-Miso (preparată din tofu, alge uscate şi puţină ceapă verde sau praz).Alimentele se prelucrează termic într-o manieră blândă (cât mai puţin).Pâinea este înlocuită cu orez.Şi deserturile sunt repartizate în porţii mici. Desertul tipic japonez constă în salata de fructe asortate, frumos aşezate pe platou. Japonezii degustă şi ei delicatesele occidentale cum ar fi îngheţata, dar în cantităţi foarte mici. La fiecare masă japonezii servesc câte un pahar mare de ceai verde, care este savurat, pe îndelete. Japonezii nu renunţă la preferinţele lor culinare şi nu urmează regimuri alimentare restrictive. Totdeauna ei consumă aceste delicatese , dar nu depăşesc « porţia obişnuită ».
Iată principiile alimentaţiei japoneze
1.Fiecare fel de mâncare se mănâncă încet, cu înghiţituri mici, mestecând bine hrana, savurând aromele fiecărui preparat
2. Mâncarea se serveşte în boluri sau pe farfurii mici. Nutriţioniştii japonezi susţin că europenii dornici să urmeze o astfel de dietă, folosind minusculul bol destinat hranei, sunt trişti o vreme, până se obişnuiesc cu noul stil de hrană.
3. Japonezii îşi alcătuiesc cu grijă meniul zilnic, deoarece ei ţinând seama de un celebru dicton care spune că :Atunci când mănânci ceva care-ţi place, viaţa ţi se prelungeşte cu 75 de zile.
4. Dieta japoneză nu este un regim care se limitează la şase săptămâni sau la şase luni pentru a piede în greutate, ci înseamnă un nou stil de viaţă care trebuie adoptat.
5.Ciocolata, cartofii şi prăjiturile se înlocuiesc cu alternative : fructe, legume şi supe.
6. Orezul alb trebuie şi el înlocuit cu soiul brun.
7. Un studiu demonstrativ, efectuat la Universitatea Pennsilvania, a dovedit că strategia reducerii treptate a porţiilor de alimente poate fi tolerată fără probleme. Cercetătorii au servit zilnic unui lot de femei porţii de hrană mai mici cu 25 la sută, apoi cu 30 la sută, în comparaţie cu cantităţile cu care se hrăneau în mod obişnuit. La sfârşitul cercetării, subiecţii studiului consumau doar 800 de calorii şi nu simţeau nevoia să mănânce mai mult.
8. Dacă mâncăm porţii mici la masă vom scăpa de surplusul de kilograme. Studiile realizate pe tema cantităţii de alimente au
demonstrat că atunci când primim porţii mari de mâncare le mâncăm, chiar dacă nu ne este foame.
Care sursele de sănătate ale dietei japoneze
Dieta japoneză include, zilnic, cantităţi mari de orez, care se consumă fără ulei sau unt.
La fiecare masă se servesc până la cinci feluri de mâncare diferită.
De asemenea, ei consumă mâncare gătită.
Deliciile vegetale se prepară din legume : lăptuci, ceapă, roşii, ardei iuţi, salată, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfeclă, fie fierte în sos, fie prăjite puţin.
Peştele este o altă preferinţă culinară pentru japonezi : cu cât este mai gras, cu atât este mai gustos. Somonul, tonul, chiar şi macroul, sardina sau heringul fac parte din meniul cotidian al japonezilor. Acizii graşi Omega 3 din compoziţia peştelui le menţine japonezilor inima sănătoasă şi le asigură o stare de spirit foarte bună.
Japonezii consumă alimente proaspete ; ei sunt atenţi la data şi la ora la care a fost ambalat produsul pe care vor să-l cumpere şi data la care acesta expiră.