5 semne îngrijorătoare de pe limbă! Când trebuie să mergi la medic

Ultima actualizare:

Deși nu îi acordăm prea mare importanță, limba este, la rândul ei, un organ esențial. Ne ajută la mestecat, înghițit și chiar și vorbit și, de asemenea, ne poate avertiza în legătură cu eventualele probleme de sănătate pe care le are organismul nostru. Iată 5 semne care ar trebui să te îngrijoreze!

5 semne îngrijorătoare de pe limbă Foto: Shutterstock
5 semne îngrijorătoare de pe limbă Foto: Shutterstock

Cu toții am avut momente în care ne-am mușcat din greșeală limba sau am consumat lichide sau alimente prea fierbinți, iar reacțiile s-au resimțit imediat. O mică „arsură” însă nu ar trebui să ne dea prea mari bătăi de cap, în schimb alte afecțiuni care apar pe limbă nu ar trebui ignorate.

1. Umflături

Semnale de alarmă îți pot da și umflăturile care apar pe limbă, spune dr. Ross Perry, pentru The Sun, care îi sfătuiește pe cei ce se confruntă cu acestea să meargă la un control. „Umfături anormale oriunde înăuntrul gurii trebuie să fie examinate de medicul dentist. De asemenea, orice leziuni care sângerează și nu se vindecă, în special în zona gingiei, trebuie de asemenea examinate”, spune el.

Medicul a explicat că orice anormalitate sau umflătură în zona gâtului sau a maxilarului poate fi asociată cu infecții ale gingiilor și trebuie să fie examinată de un doctor.

2. Senzație de arsură pe limbă

Dacă ați experimentat vreodată o senzație de arsură la limbă atunci când ați băut/mâncat ceva fierbinte, nu trebuie să vă îngrijorați. Însă dacă senzația persistă chiar și atunci când limba nu este supusă la alimente fierbinți sau la apă de gură/pastă de dinți, care pot irita, de asemenea, este posibil să vă confruntați cu o afecțiune rară, denumită „Sindromul arsurii pe limbă”. În acest caz, trebuie să vă prezentați la medic.

3. Mâncărime pe limbă

Mulți se îngrijorează dacă mâncărimea apare în zonele intime, însă și limba poate fi afectată. Dr. Perry susține că dacă experimentați mâncărime pe limbă, este posibil să aveți o infecție fungică, asemănătoare cu cea care poate provoca și Candidoză, asta dacă alături de mâncărime, pe limbă apar și puncte sau pete albe. În acest caz, infecția va trebui tratată. Punctele albe de pe limbă pot sta și în spatele altor probleme de sănătate, așa că ar fi bine să mergeți la un control, mai spune acesta.

4. Limbă albă

Se pare că există mai multe motive pentru care limba ar avea anumite zone albe sau ar putea să fie albă cu totul. Boala „lichen planus” poate fi una dintre cauze, fiind o infecție care cauzează inflamație și iritație în zona bucală.

De asemenea, aceasta poate afecta mai multe părți ale corpului, și pentru a fi tratată și diagnosticată, este nevoie de vizita la medic.

Pentru varianta severă a bolii se face terapie cu laser/lumină. Dr. Perry spune că limba albă apare și de la anumite medicamente sau poate însemna lipsa de fier în organism sau deficiență de B12.

5. Zone albe și roșii

Dacă apar zone cu pete albe sau roșii pe limbă, pe cerul gurii sau sub limbă, ar putea să însemne că aveți leucoplacie (Leukoplakia), care are și risc de cancer oral, în timp. Sursele medicale susțin că boala nu are mereu nevoie de tratament, în cazurile ușoare, însă evoluția ei trebuie verficată constant de un medic.

Petele respective pot fi ameliorate dacă pacientul se oprește din fumat sau bea mai puțin alcool. Zonele cu pete nu sunt de regulă dureroase și prezintă o formă iregulară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net