Sfaturi despre stres pentru părinți. Ce aveți de făcut pentru a vă relaxa

10 octombrie 2021
article img
Statisticile arată că mamele sunt mai stresate în familieFoto: www.unicef.org

Cu toții trecem printr-o perioadă grea. Suntem stresați din cauza pandemiei, a problemelor de la serviciu, dar și a copiilor. Experții în sănătate mintală vin cu câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmăm atunci când ne simțim suprasolicitaţi.

Într-o economie mai mult nesigură decât stabilă, perioade de şomaj şi lacune în educaţia formală, stresul în familie a crescut şi mai mult în pandemie, se plâng părinţii.

Se pare că cel mai greu le-a fost şi le este încă, părinţilor singuri. Iar psihologii recunosc că pandemia de coronavirus determină emoții, precum anxietatea, stresul și incertitudinile.

De aceea, vin și cu câteva sfaturi de urmat pentru părinții care se simt depășiți de situație.  

Concentrează-te asupra nevoilor de bază

Dacă te simţi copleşit, începe cu nevoile de bază ale tale şi ale copilului: un somn odihnitor, mâncare sănătoasă şi activităţi fizice.

Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, poţi stabili obiective suplimentare. Începe cu lucrurile de care trebuie neapărat să te ocupi.

Apoi, gândeşte-te ce ai putea să mai faci în plus;

Fă pauze scurte

Pentru a-ţi putea ajuta copilul, este important să ai grijă de tine.

Micile pauze pe parcursul zilei, indiferent dacă acestea înseamnă să bei apă, să faci un pic de gimnastică sau exerciţii de respiraţie, te pot ajuta să gestionezi stresul şi să simţi că ai mai mult control asupra situaţiei;

Cere ajutor

Nu este nimic rău în a cere ajutor. Poţi căuta sprijin la învăţătoarea copilului, în comunitatea spirituală de care aparţii ori din partea unui alt părinte sau a unei alte rude.

Nu uita că, atunci când ceri ajutor, îl înveţi şi pe copil să facă acest lucru;

Fii blând cu propria persoană

Când ai parte de o zi grea, imaginează-ţi că ai lângă tine un bun prieten, un partener sau un părinte care îţi oferă sprijin şi ajutor.

Vorbeşte cu tine aşa cum ar vorbi acea persoană cu tine. Nu uita că autocompasiunea este o calitate pe care o poţi dezvolta prin exerciţiu;

Păstrează legătura cu ceilalţi

Când încerci să menţii un echilibru între muncă şi creşterea copiilor, este greu să găseşti timp pentru a păstra legătura cu rudele şi prietenii.

Îţi recomandăm să programezi conversaţii periodice cu aceştia. Astfel, vei avea o mai bună organizare a zilelor şi ceva plăcut la care să te aştepţi.

Chiar şi o conversaţie de 5 minute te poate ajuta să păstrezi legătura cu ceilalţi;

Sărbătoreşte micile reuşite

Aminteşte-ţi că eşti un părinte bun şi că faci tot ce-ţi stă în putinţă. Fiecare reuşită merită sărbătorită, indiferent cât ar părea de nesemnificativă.

Notează-ţi zilnic ce ai făcut bine şi concentrează-te asupra acestor reuşite atunci când te simţi frustrat;

Acceptă incertitudinea

Dacă situaţia prin care treci are multe necunoscute, s-ar putea să nu te simţi în largul tău sau chiar să fii extenuat.

Încearcă să te împaci cu situaţia şi să iei decizii pe baza informaţiilor pe care le deţii în acest moment. Dacă faci planuri de viitor, nu te concentra pe scenarii negative.

Abordarea raţională poate fi foarte utilă atunci când te simţi neajutorată în faţa incertitudinii;

Exersează empatia

Situaţia actuală este dificilă pentru toată lumea, inclusiv pentru copilul tău. Este normal ca în noul context copiii să se simtă anxioşi şi să aibă un comportament exagerat din această cauză.

Dacă starea emoţională sau comportamentul copilului scapă de sub control, respiră adânc de câteva ori. Purtaţi o discuţie calmă în legătură cu problema pe care o are.

Validează sentimentele copilului şi recunoaşte-le cu sinceritate şi pe ale tale. Când lucrurile merg bine, laudă-l pe copil şi încurajează comportamentul pozitiv.

Citește și: 

Depresia de toamnă. Cum apare, ce simptome are şi cum o putem preveni

Cele mai simple metode să alungi stresul