Sfecla roşie te scapă de anemie

Ultima actualizare:

Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni.

Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, ceea ce înseamnă că poate combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile.

Diabet

Sfecla roşie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunţat, ea conţine fibre alimentare şi compuşi cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului. 

Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei, şi în cazul acesteia obţinându-se rezultate spectaculoase. O jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială. 

Boli renale

Bolile renale, precum infecţiile şi calculii renali, pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roşie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roşie şi 400 ml suc de morcovi, care este un puternic diuretic. Acesta poate ajuta şi la eliminarea mai uşor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.

Cancer

Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că este bogată în substanţe antioxidante. Rădăcina de sfeclă roşie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum şi în cancerul testicular.

Constipaţie

Rădăcina de sfeclă rosie conţine polizaharide şi fibre care ajută la combaterea constipaţiei. 

Se poate consuma sfeclă roşie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.

Gastrită hiperacidă

Gastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc cu un gust extrem de plăcut, preparat din 100 ml suc de sfeclă roşie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov, conform www.dr-catalin-luca.ro.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net