Simptome care anunță bronșita
Bronșita este o afecțiune respiratorie, caracterizată prin inflamarea bronhiilor, căile aeriene ce asigură transportul aerului către plămâni. Evitarea fumului de țigară, spălarea frecventă a mâinilor și vaccinarea antigripală pot preveni instalarea acestei boli.
Există 2 tipuri de bronșită. Cea acută, care durează mai puțin de 6 săptămâni și poate fi cauzată de infecțiile pulmonare, și cea cronică, care se manifestă frecvent de-a lungul a 2 sau mai mulți ani.
Tusea, cel mai comun simptom
Atât în bronșita cronică, cât și în cea acută, tusea este cel mai frecvent simptom și poate ține câteva luni. În cele mai multe cazuri, tusea este însoțită de o senzație de iritare a gâtului. Durata de vindecare depinde de cât de repede se vindecă tuburile bronhiilor. În bronșita cronică, tusea poate provoca durere în piept și în zona abdomenului din cauza încordării musculaturii.
Provoacă exces de mucus
La început, tusea este seacă, dar în câteva ore sau în câteva zile, plămânii încep să producă exces de mucus, iar tusea începe să fie productivă. Mucusul poate fi transparent, albicios, galben-gri sau chiar verde. Este recomandat să ții cont de cantitatea și culoarea mucusului, deoarece în funcție de acestea va fi prescris tratamentul.
Află pe Clicksanatate.ro de la un medic penumolog ce riscuri prezintă bronșita netratată la timp!