Simţi un gust acru în gură? Uite care sunt cauzele!

Ai impresia că ţii tot timpul o lămâie în gură? Sau alimentele nu mai au gustul pe care îl ştii prea bine? Schimbarea gustului poate fi cauzată de tot felul de probleme de sănătate, dar şi de consumul redus de apă. Uite care sunt cele mai frecvente cauze ale gustului acru în gură, dar şi ce soluţii ai la îndemână!

Deshidratarea

Dacă ai băut mai puţină apă în ultima perioadă, este foarte posibil să ai gura uscată, iar asta să îţi afecteze şi gustul. Ca să scapi de acest aspect, bea între 6 şi 8 pahare cu apă în fiecare zi, chiar mai mult în timpul verii.

Igiena dentară 

Periajul dentar realizat incorect, insuficient, faptul că nu foloseşti aţă dentară şi lipsa de igienizare a limbii sunt, de asemenea, posibile cauze ale gustului acru pe care îl simţi pregnant. Spală-te pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, foloseşte de fiecare dată aţa dentară şi, desigur, nu uita de curăţarea limbii. De asemenea, vizita la medicul stomatolog, o dată la şase luni, este extrem de importantă!

Infecţiile

Răceala şi sinuzita sunt afecţiuni care pot cauza frecvent modificări ale gustului. Pentru a reduce riscul de a te îmbolnăvi şi, implicit, de a resimţi gustul acru neplăcut în gură, spală-te frecvent pe mâini, evită să-ţi atingi faţa (nasul, gura, ochii) cu mâinile neigienizate şi stai la distanţă de persoanele care prezintă simptome ale unei infecţii respiratorii.

Refluxul gastroesofagian

Una dintre cauzele frecvente ale gustului acru este refluxul gastric, care constă în urcarea acidului din stomac la nivelul esofagului, ca urmare a slăbirii muşchiului esofagian. În primul rând, schimbă-ţi obiceiurile alimentare, redu porţiile de alimente consumate, evită să mănânci cu câteva ore înainte de culcare şi ţine capul un pic mai ridicat faţă de restul corpului atunci când stai întins.

Medicamente

Gustul acru în gură poate fi cauzat şi de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele sau antihistaminicele, sau de radioterapie în zona capului ori a gâtului pentru tratamentul anumitor forme de cancer.

Vârsta înaintată

Pe măsură ce îmbătrânim, papilele noastre gustative pot avea de suferit şi asta poate duce la apariţia unor modificări de percepţie în ceea ce priveşte gustul, scrie csid.ro.

Fumatul

O altă cauză a gustului acru în gură, dar şi a depozitelor galbene ori albicioase de pe limbă este fumatul. Odată ce renunţi la ţigări, şi gustul îşi va reveni. 

FotoJet (6) jpg
FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
oana roman marius elisei
FotoJet (1) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg